Bilans grudzień 2021
BILANS DODATNI grudzień 2021 1 2 Co rujnowało branżę, a co może jej pomóc Choroby zakaźne – COVID-19 ze swoimi mutacjami, ASF, grypa ptaków – zdominowały nasze codzienne życie. Wszystkie te problemy wpływają negatywnie także na rozwój branży mięsnej. Podczas nawracających fal koronawirusa trudno jest normalnie funkcjonować i prowadzić działalność gospodarczą. Przeanalizujmy zatem aktualną sytuację naszej branży. S ektor mięsa wołowego, jako jedyny, nie odnotowuje większych proble- mów. Wysokie ceny mięsa i zbyt, zwłaszcza sprzedaż eksportowa, pomagają w rozwoju hodowli bydła mięsnego, którego ciągle jest za mało. To na pewno dobra wska- zówka dla hodowców zwierząt rzeźnych, by zwiększali liczebność stad lub zmieniali spe- cjalizację. Sektor wieprzowy wyraźnie nie radzi sobie z afrykańskim pomorem świń. Mimo zmniej- szenia się liczby ognisk (choć najnowsze sy- gnały o kolejnych dochodzą z województwa świętokrzyskiego), sytuacja nie ulega popra- wie. Spadające ceny trzody rujnują hodow- ców. Zapotrzebowanie na mięso wieprzowe jest niewielkie, szczególnie wśród odbiorców importowych. Kryzys wieprzowy dotyczy bo- wiem całej Europy i wielu krajów trzecich. Z niepokojem obserwujemy, że Chiny – po zażegnaniu swojego kryzysu związanego z ASF – stają się samowystarczalne. To dla europejskich eksporterów niepokojący sygnał. Naszych przetwórców rujnują z kolei sys- tematycznie rosnące koszty – energii, paliwa, pracy itp. Malejący popyt na produkty mięsne i ich ceny są zbyt niskie, by rekompensowały te obciążenia. Ponadto perspektywa Nowego Ładu niesie za sobą wzrost obciążeń podat- kowych, a więc i kolejne problemy finansowe. Wszystkie te czynniki dotyczą także pol- skiego drobiarstwa. Wysoce zjadliwa grypa ptaków, która zahamowała eksport polskiego drobiu na wiele miesięcy, hamuje jego rozwój. Podobnie rosnące ceny pasz, które mocno de- stabilizują rynek, nie tylko w tym sektorze. Mamy nadzieję, że naszej branży pomogą zmiany personalne w Ministerstwie Rolnic- twa i Rozwoju Wsi , po objęciu stanowiska ministra przez Henryka Kowalczyka, który jest jednocześnie wicepremierem. Bardzo ważna zmiana nastąpiła także na stanowisku Głównego LekarzaWeterynarii Pawła Niem- czuka, który wraca z bazą wiedzy, pomysłów i energii. Nadzieje wiążemy także z powoła- niem pełnomocnika Rządu ds. Przetwórstwa i Rozwoju Rynków Rolnych, którym jest Nor- bert Kaczmarczyk. Promocja polskiego przetwórstwa mięsne- go była i jest naszym głównym zadaniem. Niestety, z uwagi na pandemię koronawirusa, kraje azjatyckie, gdzie realizowaliśmy kolej- ne projekty promocyjne, pozostają zamknię- te, a unijny program promocji zawieszony. Ta izolacja jest ogromną stratą zważywszy na fakt, że DalekiWschód był ważnym odbiorcą mięsa i przetworów mięsnych z Polski i Europy. Nie rezygnujemy z promocji w kraju. Udało się nam z sukcesem zrealizować kilka projek- tów, jak na przykład „Uczta u Neptuna” czy „Pospołu z mięsem i wołu”. Z promocją mię- sa wieprzowego i wołowego wystąpiliśmy na targach ANUGA w Kolonii, gdzie SRWRP było organizatorem stoiska. Naszych przed- stawicieli nie zabrakło na targach Polagra, choć tam tym razem nie mieliśmy branżo- wego stoiska. Jesteśmy w trakcie realizacji zadania „Paczka dla Bohatera”. Udział w tej wspaniałej akcji, której adresatami są weterani wojenni, od kilku lat jest dla nas priorytetem. Przez cały rok realizowaliśmy cykl różnorod- nych szkoleń z wykorzystaniem komunikato- rów internetowych. Jednym z ostatnich było szkolenie informujące o perspektywach dota- cji w roku 2020 oraz wybranych aspektów po- datkowych związanych ze skomplikowanymi przepisami Polskiego Ładu. O wielu z tych wydarzeń piszemy szerzej na łamach tego wydania Bilansu Dodatniego. Przed nami wydarzenia o znaczeniu hi- storycznym. W jubileuszowym roku 2022 Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP będzie skupiać swoje działania wokół obchodów 100. rocznicy naszej organizacji. Już dziś mogę zapowiedzieć dwa wydarzenia ważne dla naszego środowiska – 28 maja na Jasnej Górze zostanie odprawiona msza jubi- leuszowa; na wrzesień planujemy konferencję zakończoną balem. O naszych kolejnych pla- nach, związanych z rocznicą SRW RP, bę- dziemy informować na bieżąco. Życząc wszystkim przede wszystkim zdro- wych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, a w roku 2020 spokoju i stabilizacji w reali- zowaniu wszelkich zawodowych planów, już dziś w imieniu Komitetu Obchodów 100-le- cia SRWRP serdecznie zapraszam członków i sympatyków naszej organizacji na wszystkie jubileuszowe wydarzenia. Janusz Rodziewicz, Prezes Zarządu SRW RP ISSN2080-3184 Tylko jednaz trzechczęściakcjipromocyjnej „WielkanocMięsneŚwiętaPolskaTradycja”odbyła się, zanimzapadładecyzjaozawieszeniuwszystkich imprez wkrajuzpowoduzagrożeniakoronawirusem. Promocjapodhasłem „DróbnaWielkanocnymStole” adresowanabyłagłówniemłodzieżypodczas tegorocznych TargówEdukacyjnychwPoznaniu WIĘCEJNASTRONIE22 nr1 (55) marzec2020 BRANŻAMIĘSNAWCIENIUKORONAWIRUSA Dziś trudno jeszczespekulować iszacować, jakdużestratyprzyniesiepandemiakoronawirusawpolskiejgospodarce ibranży mięsnej.Jedno jestpewne– jejskutkibędęogromne.Jużterazdochodządonassygnałyocoraztrudniejszejsytuacjiwzakładach mięsnych,gdziedotkliwiezaczynabrakować rąkdopracy.DlaPolski towyjątkowo trudnyczas.Zmagamysiębowiemztrzeba epidemiami–afrykańskimpomoremświń igrypąptakóworazkoronawirusem.Zanimpojawiłysiępierwszeprzypadkizachorowań, wNadarzynieodbyłysiętargidedykowanebranżyspożywczej–FoodTechExpoiWarsawPack.Ichoćzainteresowanietechnicznymi nowinkamibyłobardzoduże,to jednymzgłównymtematówrozmówpozostawałkoronawirus…. WIĘCEJNASTRONACH23-25 FOT.BOŻENASKARŻYŃSKA ISSN2080-3184 nr1 (57) marzec2021 Warsztaty,poświęconeproblemom, jakie sąwynikiem pojawiania sięListeriiwzakładziemięsnym, a także sposobyeliminacji tej trudnejdozwalczenia bakterii,byłypierwszymizcyklu szkoleńorganizowanych przezSRWRPorazdrJackaKucharskiego. Topierwsze spotkanienaplatformieZoom zebrałopozytywne recenzje jegouczestników. KolejnypanelpoświęconybędziezwalczaniuSalmonelli. WIĘCEJNASTRONACH8-11 WIELKANOCZMIĘSNĄTRADYCJĄ To jużdrugietakieŚwiętaWielkanocne,któreprzyjdzienamspędzićwatmosferze lockdownu,spowodowanegoprzezkorona- wirusa.Obostrzenia,wynikającezpandemiiCOVID-19,zmusiływszystkichdozmianystylużycia ipracy.Choćkoronawirusunie- możliwiłrealizacjędorocznegoprogramupromocjiSRWRP„Wielkanoc–MięsneŚwięta–Polskatradycja”,toprzecieżpozostaje nadzieja,żespotkamysięwrodzinnymgronieprzystolebogatym tradycją,smakiem iróżnorodnościąmięsnychspecjałów… Problemombranżymięsnej,których tłem jestmiędzy innymikoronawirus,poświęcamy towydanieBilansuDodatniego. ISSN2080-3184 ISSN2080-3184 Kiedywydarza sięcośdramatycznegomówimy,że światzatrzymał sięnachwilę…COVID-19zatrzymał światnawieledługichchwil. Zmienił światwokółnas.Ograniczyłprzestrzeń.Zabronił spotkań B2B.Zasiedliśmyprzedmonitoramipecetów i laptopów.Wirtualny świat,choć ionnierzadko skażonykomputerowymiwirusami, stał się teraznaszącodziennością.Onlineodbywają siękonferencje, debaty,webinaria.Onlineprzygotowywaliśmy towyjątkowe, niestety takżeprzezkoronawirusazdominowane,wydanieBilansu. Nawielu stronachpiszemyobranżymięsnej,którejprzyszło zmagać sięz trzemaplagami:COVID-19,ASF igrypąptaków… nr2 (56) grudzień2020 FOT.BOŻENASKARŻYŃSKA BYŁEŚZNAMINADOBRE INAZŁE 20 listopada zmarłKazimierzStańczyk (rocznik 1941),HonorowyPrezesStowarzyszeniaRzeźników iWędliniarzyRP, jego współzałożyciel idługoletniprezes;wyróżniany licznymiodznaczeniamipaństwowymi i związkowymi.W swojejwieloletniej praktycezawodowejwbranżymięsnejkierowałzakładamimięsnymiwWarszawie iwłasnąmasarniąwCzosnowie.Byłaktywnym działaczem społecznym i sportowym.Wspierałnie tylkoSRWRP, ale takżeZwiązekRzemiosłaPolskiego,CechWędliniarzy iRzeźnikówwm.st.Warszawie,byłczłonkiemdwóchKomisjiZarządzających–FunduszuPromocjiMięsaOwczego iKońskiego. 2grudniapożegnaliśmyGoznieukrywanymżalem… WIĘCEJNASTRONACH22-23 ISSN2080-3184 9 nr2 (58) wrzesień2021 Lato sprzyjało spotkaniomwplenerze. Tychpromocyjnychbyło jednakzdecydowanie mniejniżprzed laty.StowarzyszenieRzeźników iWędliniarzyRPmięsnymiatrakcjamizaskoczyło uczestnikówUcztyuNeptunawGdańsku iDniaDzieckawŁodzi WIĘCEJNASTRONACH10-12 OTOCZENIWIRUSAMI… MirosławWelz powrócił na stanowiskoGłównego LekarzaWeterynarii i z determinacją zabrał się dowalki zwirusami afrykańskiegopomoruświń igrypyptaków.Nie jestsam iwtymtrudnymczasiesambyćniemoże,bo jakpodkreśla:„Epidemie zwalczasiędrużynowo”.WtymsamymtonieosytuacjiwsektorzemięsnymmówiAleksanderDargiewicz, jedenzsygnatariuszy BranżowegoPorozumieniads.WalkizASF. WIĘCEJNASTRONACH16-17 i22-23 DRODZY CZYTELNICY I REKLAMODAWCY. Kolejne wydanie Bilansu Dodatniego będzie miało wyjątkowy charakter. Nasz magazyn poświęcimy 100. rocznicy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy. Informacje o tymwydaniu - pod numerem tel. kom.: 509 68 57 88. Na materiały o firmach, zrzeszonych w SRW RP, oraz na reklamy czekamy do 10 marca 2022 - email: bilansgazeta@tlen.pl
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5