Bilans grudzień 2021
grudzień2021 BILANSDODATNI 13 Informacje zSRWRP KALENDARIUMPRACYBIURASRWRP: PAŹDZIERNIK 4-6.10 –TargiPolagra 12.10 –PosiedzenieRadyKlasyfikacjiTuszWieprzowych 20.10 –ForumProducentówŻywności –ForumMięsneTechnologie –Znakowanieproduktówspożywczychwświetlewymagań prawnych izaleceń–szkoleniePFPŻ 25.10 –SpotkanieBranżowegoPorozumieniads.WalkizASF LISTOPAD 3.11 –Konferencja „NarodoweWyzwaniawRolnictwie2021” 4.11 –SpotkaniezPosłemdoParlamentuEuropejskiego panem JarosławemKalinowskim –PosiedzenieZespołuds.stabilizacji iwsparcia rynkumięsa wieprzowego 8-9.11 –ForumRynkuSpożywczego iHandlu 11.11 –Spotkaniena JasnejGórzedotycząceprzygotowania obchodów100-leciaSRWRP 15.11 –Spotkaniewsprawieprotestu rolnikówwBrukseli 16.11 –SpotkanieRadyProgramowejVIIForumSektoraWołowiny 17.11 –Spotkaniedotycząceprzygotowaniaobchodów100-lecia SRWRPna JasnejGórzeorazkonferencjiwGniewie –WebinarSRWRP: „Przygotujswojąfirmęnapozyskanie dotacjiw2022 r.” 24-25.11 –KongresNowoczesnejDystrybucji 25.11 –SpotkanieFGŻzwiceminister rolnictwaAnnąGembicką 30.11 –SpotkaniezGłównymLekarzemWeterynariidotyczące problemówbranżymięsnej – IEgipsko-Polskae-KonferencjiaRolno-Spożywcza –UdziałwPosiedzeniuKomisjiRolnictwa iRozwojuWsi GRUDZIEŃ 1.12 –PrezentacjaTargówSIALParis2022 2.12 –SpotkaniedyskusyjnezpanemKrzysztofem Jurgielem –PosłemdoParlamentuEuropejskiego 3.12 –Spotkaniezwiceministrem rolnictwa NorbertemKaczmarczykiem 7.12 –SzkolenieSRWRP „Najważniejszezmianypodatkowe w ramachpolskiego ładu” –6.EdycjaKongresuMięsnegoWiadomościHandlowych W KomitecieOrganizacyjnymObchodów100-leciaSto- warzyszeniaRzeźników iWędliniarzyRP, powoła- nym podczasWalnegoZebrania, zasiadają:Zbigniew Nowak, JacekMarcinkowski,AndrzejParafiniuk,HenrykAmano- wicz,CelinaNierodkiewicz,ŁukaszWielgat oraz JanuszRodzie- wicz iPiotrZiemann. CzłonkowieKomitetuustalili już terminydwóchwydarzeń rocz- nicowych.Tradycyjnie na JasnejGórze,wKaplicyMatki Boskiej Częstochowskiej, odbędzie się spotkanie połączone zmszą świętą, dedykowaną społeczności skupionejwokół Stowarzyszenia.Msza zostanie odprawiona 28maja. Nawrzesieńzaplanowanodużąkonferencjębranżową,połączoną z podsumowaniem Jubileuszu. Jejmiejscem będzieZamekGniew. Konferencja zakończy sięBalemRzeźnika iWędliniarza. O kolejnych punktach programu informować będzie na bieżąco BiuroSRWRPw specjalnychwiadomościachmailingowych. BS SRWRP 1922-2022 Komitet obchodów Jubileuszu już działa 100 BILANSDODATNI grudzień2021 16 Programypromocji W eź sięzawołowinę”–pod takim hasłemwkompleksiegastrono- micznym „PodWiatrakiem” wWarciewpowiecie sieradzkim odbywało sięwpołowiepaździernikadwudniowe szko- lenie,wktórymuczestniczylimiędzy innymi lokalni rolnicy,hodowcybydłamięsnego, re- stauratorzy ipracownicy lokaligastronomicz- nych, a takżeuczniowieTechnikumGastro- nomicznegoZSPnr2wSieradzu. Uczestnicy szkoleniamogli się przekonać, że typowe,działkowegrillowanie– choć co- razbardziejpopularne–nijak sięmado sztuki przyrządzaniamięsazgodniezzasadamibar- becue.Zanimpoznali tajnikibbq,wysłuchali interesującychwykładów JackaKucharskiego, lekarzaweterynarii,ekspertawzakresiedzia- łalnościMLO iRDH.Kursancipoznalipod- stawyunijnego ikrajowegopraważywnościo- wego, zasady zakładania działalnościMOL iRHD.Wykłady dotyczyły także pozyski- wania i technologiiobróbkimięsawołowego i dodatków do żywności, a także głównych zagrożeńbezpieczeństwa żywności. Spotkaniazdoktorem JackiemKucharskim byływstępemdowykładów izajęćpraktycz- nych, jakie prowadzili Leszek Kosarzecki iMariuszNowickiz „AkademiiGrilla,BBQ iWędzenia Smoker”.Uczestnicy szkolenia poznawalim.in.zasadypeklowania,wędzenia igrillowaniamięsawołowego.Eksperciudo- wodnili, żewołowina – uznawana zamięso bardzo trudnew obróbce iwprzygotowaniu – jest znakomitym produktem grillowym. By stać sięmistrzem, trzeba jednak poznać wszelkie jej tajemnice–od sposobuprzecho- wywania,peklowania imarynowania,powy- bórobróbki termicznej (grillowanie,bbq,wę- dzenienazimno,ciepło igorąco)orazdoboru odpowiedniegodrewna.Pomocnymmoże się okazać takżewybórurządzeńgrillowych. Zajęcia praktyczne, zorganizowane przez członkówAkademiiGrilla,prowadzonoprzy wykorzystaniu różnych urządzeń do grillo- wania, bbq iwędzenia.Towłaśnie na nich przyrządzonododegustacjikilkadańzwyko- rzystaniemmięsawołowego.Oprócz znako- mitego żebrawołowegomożnabyło spróbo- wać różnychwariantówwołowychdańzgrilla iwędzarni. Maturzyści z sieradzkiego technikum byli zachwyceni nie tylko znakomitymi daniami zwołowiny, aleprzedewszystkim sposobem prowadzenia zajęć, które – co podkreślali – Wzięlisię zawołowinę Grillowanie i wędzenie „Pod Wiatrakiem” BILANSDODATNI grudzień2021 14 T argiANUGA2021 (9-13paździer- nika) po raz 36. stały sięmiejscem spotkań branżowych dla świato- wych liderówprodukujących żywność ina- poje.Mimo pandemii koronawirusa, targi zaprojektowano tak,bydla ichuczestników byłymiejscembezpiecznym. Organizatorzy zebrali pozytywne opinie odwiedzających i wystawców.Wielu gości chwaliło stacjonarną iwirtualnąmożliwość spotkań, szerokie spektrum informacjio ryn- ku i trendach,a także różnorodnośćwydarzeń targowych i kongresowych.Wystawcy pod- kreślali, żeudało się imnawiązaćnowekon- taktyz importeramiżywnościzcałego świata, ale także przeprowadzićważne i skuteczne rozmowy zdotychczasowymiklientami. Podobneopiniepłynązpolskichorganizacji branżowych ifirmmięsnychuczestniczących w36. edycji targówANUGA. –Coprawdaniemaldoostatniejchwilinie było pewne, że targi dojdą do skutku, jed- nak organizatorzy zKoelnMesse stanęli na wysokości zadania –mówi JanuszRodzie- wicz,prezesSRWRP. –Przygotowanowy- darzeniewwersji hybrydowej – stacjonarnej i internetowej.Aranżacjaposzczególnychhal pozwalała na zachowanie reżimu sanitarne- go, stoiska były lokowanew bezpiecznej od- ległości,większość z nich byławykończona przezroczystymi ścianami.Nasze zintegro- wane stoisko,zlokalizowanewhalinr6,było przepięknie zaprojektowane i zrealizowane. Uczestnicy byli bardzo zadowoleni ze spo- tkań i rozmówzpotencjalnymikontrahenta- mi.Naszychgościpodejmowaliśmymięsnymi daniamiwyłącznie na stoisku.W sąsiedniej hali także zintegrowane, branżowe stoisko podobnej wielkości przygotowałaKrajowa RadaDrobiarstwa.Pozostałepolskieprezen- tacjemięsnemiały charakter indywidualny. Wyróżniała się okazaławyspawystawienni- czafirmyTarczyńskioraz stoiskoKrajowego OśrodkaWsparciaRolnictwa. Większośćwystawców i odwiedzających stanowili tym razemEuropejczycy.Przewa- żalikupcynastawieninakonkretne rozmowy biznesowe.Trafialioni takżena stoisko „Mię- sozPolski”,któregoorganizatorembyłoSto- warzyszenieRzeźników iWędliniarzyRP. Na zintegrowanej przestrzeni prezentowały sięfirmyzrzeszonewczterechorganizacjach. Stoisko „Meat fromPoland”,powygranym przetargu przygotowałoCentrumPromocji Krajowej IzbyGospodarczej.Programudzia- łuw targach został sfinansowany zFunduszu PromocjiMięsaWołowego oraz Funduszu PromocjiMięsaWieprzowego.Na 240me- trach kwadratowych nowocześnie i ciekawie zaaranżowanej targowejprzestrzeniwystawia- łosiękilkanaściefirmzeStowarzyszeniaRzeź- ników iWędliniarzyRP,UPEMI,Związku PolskieMięso orazZrzeszeniaProducentów BydłaMięsnego. SRW RP reprezentowały zakłady mię- ANUGA2021 Koronawirus nie przeszkodził BILANSDODATNI grudzień2021 24 Informacje S towarzyszeniePaczkadlaBohatera jest organizacjąnonprofit.Wszyst- kie charytatywne akcje,prowadzone od10 lat, skierowane sądoosóbwalczących owolną Polskę – żołnierzyWrześnia 39, żołnierzywszystkich frontówdrugiejwojny światowe j, członków organizacji bojowych min.AK ,NSZ iWIN,działaczypodziemia niepodleg łościowegopo zakończeniuwojny orazosób represjonowanychprzezustrójko- munistyczny. Do akcji organizowania bożonarodzenio- wychpaczekpo razczwartywłączyło sięSto- warzyszenieRzeźników iWędliniarzyRP. Dzięki przychylnościKomisjiZarządzającej FunduszuPromocjiMięsaWieprzowego po razkolejnymożemypoinformować,żedo ty- siąca kombatantów dotrą paczki,w których znajdą sięmiędzy innymiwyrobymięsneza- kupione zdotacji zFunduszu. Z ramieniaSRWRPakcjąkierujeTomasz Parzybut, który z entuzjazmemwłączył się iw tym rokuw przygotowanie paczekwę- dliniarskich. –Czterokilogramowe dary od SRW tomiędzy innymi szynka, kabanosy, dwa rodzaje kiełbas, boczekwędzony iwę- dliny słoikowe–wymieniaTomasz.–Kom- batanci, którzyw latach poprzednich otrzy- mywali przed świętami takie dary, dzwonią do Stowarzyszenia z pytaniem, czy iw tym rokumogą liczyćnanaszeznakomitewędliny. Chcielibyśmy obdarować jaknajwięcej osób. Możemy tysiąc.TomaszSawicki,prezesSto- warzyszenia Paczka dlaBohatera uznał, że naszewędlinypowinny trafićprzedewszyst- kim do kombatantów II wojny światowej. Zatem na pewno od 10 do 24 grudniawo- lontariusze „Paczki”będądzwonićdodomów imieszkańkombatantówm.in.zeSzczecina, Warszawy,Chełma,Radomia,Wrocławia, Poznania czyWarszawy. Tomasz Sawickimówi z przekonaniem: – Bogu dziękujemy, że StowarzyszenieRzeź- ników iWędliniarzy kilka lat temuwłączy- ło się do naszej świątecznej akcji.Cieszymy się, że jesteście idzielicie się znaszymipod- opiecznymi tym, conajlepsze.Cieszymy się, żedziękiwam tysiącosóbbędziena teŚwięta obdarowanych i szczęśliwych.Dlanasmija- jący rokokazał sięwyjątkowo trudny.Wielu sponsorówwycofało się z akcji.Zbiórki da- rów ipieniędzy sąmniejobfite.Gromadzimy więcwszystko to, co przekazują nam ludzie dobrego serca i tym dzielimy się z naszym kombatantami. Paczkadlabohaterazawieranie tylkożyw- ność,ale także środkiczystości ihigienyoso- bistej, ręczniki,pościel itp.Dokażdejpaczki dodaje się piękne, kolorowe kartki z życze- niami, przygotowane przez przedszkolaków iuczniówz całejPolski.Nawet tedrobnege- sty,amożeone szczególnie,wzruszają ipod- trzymująwiaręw ludzi. –To dzięki zwykłymmieszkańcomwie- lumiast imiasteczek, ichdarom rzeczowym iwpłatomnanaszebazarkowekontomożemy kontynuować akcję –mówiTomasz Sawic- ki.– Jakdługo?Póki starczynam siły, adar- czyńcomchęcidowspieranianaszegodzieła, będziemy obdarowywać tych, którzydlanas inastępnychpokoleńwalczyliowolność.Nie jesteśmy fundacją,aleorganizacjąnonprofit. NiepracujemywPaczce,my jąwspólnie two- rzymy–dosłownie iwprzenośni.Niepodle- gamypodżadną instytucję,związekczyfirmę i jesteśmywpełniniezależnym stowarzysze- niem,które skupiaosobyzcałegokraju izza- granicy. Jakowolontariusze jesteśmy zdania, że dobro rodzi sięw ciszy.Choćwokół na- szejakcjiniemawielkiegomedialnego szumu po raz11.dotrzemydobliskodwóch tysięcy kombatantów z przedświątecznymi darami. My –wolontariusze – żołnierze, harcerze, uczniowie i ludzie dobrejwoli, dla których celem jest sprawianie świątecznej radościnaj- bardziejpotrzebującymwsparcia. BS Fot.Stowarzyszenie PaczkadlaBohatera 11.AkcjaCharytatywnaPaczkadlaBohatera Dobro rodzi się w ciszy BILANSDODATNI grudzień2021 20 Podsumowanie Krzysztof Czerwiński , WITTPolska Marek Kapkowski , MIKSTER Wojciech Zwada , MetalbudNOWICKI Monika Weindich , WEINDICH –Niebyło zbytwieledużychfirm,dlategobyliśmy zauważeni.Mie- liśmy dlawszystkich gości czas, by solidnie zaprezentować nasze urządzenia.Odwiedzających, kunaszemu zaskoczeniu, było bardzo dużo.Nasi goście nie ukrywali, że są spragnienie spotkań, rozmów, podpowiedzi na tematwykorzystania nowych rozwiązań.Zaawan- sowanie technologicznew przetwórstwie bardzo się rozwija.Polacy nadal potrafią trafniewykorzystać pieniądze z projektów unijnych. Po to one są, żeby gonićEuropę.Z drugiej stronymy tęEuropę już wwielu przypadkach przegoniliśmy.Corazwięcej klientów stać na drogiedoposażeniezakładów,któreunowocześniają całyprocespro- dukcyjny, a nasza firma posiada urządzenia, dzięki którymmożna kontrolowaćbezpieczeństwoproduktuwcałymprocesie jegowytwa- rzania.Podsumuję tak –wygrywamymimo pandemii, któramogła „pozamiatać” rynek.Tak sięnie stało,bo rynekżywnościowy rozwija się nieprzerwanie.A ci, którzy zdecydowali się zaprezentować na tegorocznejPolagrze–wygrali. Wysłuchane naPolagrze Wygrali, ponieważ byli –Decyzjaoudzialew targachnienależy terazdo łatwych. Jestmnó- stwo niewiadomych –wystawiać się czy nie, będzie bezpiecznie czy nie,będąklienci,którzychcąpoznaćofertę?Żalnam targówwdawnej postaci, gdy spotykała się cała branża spożywcza, awszystkie hale byływypełnione.W czasie pandemii oczywiściemamymożliwości spotkańna teamsie, skypie,messengerze iwszelkichplatformachko- munikacyjnych. Jednakkontaktówosobistychnicniezastąpi.Właści- cielomfirm,ale teżhandlowcom, spotkaniana targachdająmożliwość osobistej prezentacji oferty i poszczególnych produktów. Stąd nasza decyzjaoudzialew targach ipokazanianajnowszego, innowacyjnego urządzenia – piły taśmowejBladeStop, która zdobyłaZłotyMedal Polagra 2021 i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem odwiedza- jącychnasze stoisko. –Na targachPolagra znaleźliśmy się trochęprzypadkowo,bowcze- śniej udziałuw tymwydarzeniu nie planowaliśmy.Otrzymaliśmy pewnądotację,wpakieciektórejbyłyprezentacjena różnych targach. Z tego skorzystaliśmy iudziałuwPolagrzenie żałujemy.Dwa tygo- dnie przed Polagrą byliśmy na targachw Stuttgarcie.Odwiedzają- cych było niewielu, cowynikałomiędzy innymi zwyśrubowanych obostrzeń.Na Polagrze obserwowaliśmywiększą tolerancjęw tym względzie, co zapewnewpłynęłonawiększą liczbę odwiedzających. ZaprezentowaliśmywPoznaniukilkanowości,między innymiwie- lobatonowy radiowy systempomiaru temperaturywkomorach.Poka- załem takżeopatentowanewNiemczech rozwiązaniemojego autor- stwa – urządzenie pozwalające na ogrzewanie produktówmięsnych bezpośredniowwózku. –Nasze stoiskobyłoopołowęmniejszeniżnawcześniejszych targach, ale i tak zdecydowaniewiększe od prezentacji innychwystawców. Targimiały się nie odbywać, byłowiele niepewności.Ostatecznie BILANSDODATNI grudzień2021 26 Jubileusze D bałośćoekorozwój iodobrąmarkę polskiejżywności.Zaangażowanie wprogramyunijne.Udziałw tar- gachwEuropie, Indonezji, Japonii,Singapu- rze iUSA.Współpraca znaukowcami.Klucz do funduszyPARP,PROW,KSOW.Towła- śnie jestStowarzyszenie „PolskaEkologia”. W sobotę,11grudniapodczas „Ekogali”– XVMiędzynarodowychTargówProduktów iŻywnościWysokiej JakościnaG2AArena w podrzeszowskiej Jasionce podsumowano piętnastoletnią działalność Stowarzyszenia „PolskaEkologia”.Trudno o lepszemiejsce naprezentację tejorganizacji ipodsumowanie jejdokonań. Popierwsze –edukacja iwspółpraca Znaczenie działań Stowarzyszenia „Polska Ekologia” iwpływna jakże cennyekologicz- ny sektorgospodarkiżywnościowej systema- tycznie rośnie.Głównenurtypiętnastoletniej aktywności Jubilata to szerzeniewiedzyowa- lorach żywności ekologicznej iwskazywaniu różnicwodniesieniudożywnościkonwencjo- nalnej.To takżeprzekonywaniedowłaściwe- go konsumenckiegowyboru.Te celeStowa- rzyszenie realizujezpowodzeniem.Świadczą o tym dane zawarte w raporcie „Żywność ekologicznaw Polscew roku 2021”.Ważne sąwynikibadań,wktórych22,5procent an- kietowanych przyznało, że kupuje żywność ekologiczną zewzględu nawiedzę o jej po- zytywnymwpływiena zdrowie.Swójudział w tymwynikuma Stowarzyszenie „Polska Ekologia”. Szeroka edukacja wyraża się m.in . we współpracy ze szkołami o profilu rolnic zym i gastronomicznym, i to nie tylko poprzez szkolenia i organizowanie warsztatów, ale także wykłady popularyzujące i uświada- miającemłodemupokoleniukoniecznośćży- cia zgodnie z ideą ekologii. Sporo lokalnych imprez Stowarzyszenie realizuje dzięki do- brejwspółpracyzkołamigospodyńwiejskich iochotniczymi strażamipożarnymi. Wieleczynnikówmawpływna to,żesłowo „współpraca”madziśkluczoweznaczenie idla- tegoStowarzyszeniewspółdziałaz instytucja- mibadawczymiwpodkrakowskichBalicach, Bydgoszczy, Skierniewicach iwWarszawie, a także ze szkołamiwyższymi – zUniwersy- tetemRolniczymwKrakowie,zWarszawskim UniwersytetemMedycznym i zUniwersyte- temPrzyrodniczymwLublinie. Niemożna zapomnieć o roliwspółpracy Stowarzyszenia z siostrzanymi organizacja- mi, które skupiają producentówwRumunii iweWłoszech. Podrugie–pomoc iwsparcie PomocniesionaczłonkomStowarzyszenia, to motywowanie i aktywowanie ekologicznych rolników orazprzetwórców tak, aby czynnie uczestniczyliw innowacyjnychprzemianach zachodzącychnaekorynku.To także służenie pomocąprzykorzystaniuzprogramówzwią- zanych z rozwojem rolnictwa ekologicznego, modernizacją gospodarstw i unowocześnie- niem techniki przetwarzania i dystrybucji. Należy tuwymienićwspomaganiefirmczłon- kowskichwpozyskiwaniu funduszyzPARP, PROW iKSOW. Jeśli policzymy tylkowy- datki kwalifikowane z tych przedsięwzięć, rozliczonewczasieostatnichpięciu latach, to suma ta sięgnęłaprawie25mln zł, awartość przyznanego dofinansowania przekroczyła kwotę18,5miliona złotych. Starania „PolskiejEkologii”miaływpływ napoziom rozwoju rolnictwa ekologicznego. Wzrosła liczba, awięc i potencjał przetwór- ni spożywczych z poziomu zaledwie kilku- dziesięciu do 1022.A tamoc przerobu jest dla rolników jednoznaczna ze zwiększeniem zakresu sprzedaży,między innymiwysyłki produktów na rynki zagraniczne. Pomocne w eksporcie jest coroczne uczestnictwo Sto- warzyszeniaweuropejskicharcyważnych tar- gach–wBiofachuwNorymberdze,Anudze wKolonii,SIALwParyżu,a takżew impre- zach handlowychweWłoszech,Holandii, Danii iUkrainie. Procentowy udział areału gospodarstw ekologicznychw ogólnej powierzchni upraw w Polsce doszedł obecnie do 3,5 procent zpoziomu0,5procent sprzedkilkunastu lat. Stowarzyszenie „PolskaEkologia” zamierza zaangażować się w realizację Europejskiej StrategiiBioróżnorodności,którazakładado roku2030powiększeniewyżejwymienionego udziałudo25procent. Po trzecie –promocja iwyróżnienia Dodajmydowszystkichaktywnościzrealizo- wanieponad60przedsięwzięćfinansowanych z funduszypromocjiartykułów spożywczych, a także150kampaniipromującychprodukty ekologiczne, troskę o środowisko naturalne i zdrowy styl życia. Zaangażowanie w programy unijne jest znaczące. Stowarzyszenie „PolskaEkologia” otrzymało ponownie dofinansowanie zKo- misjiEuropejskiej – na realizację 5. i 6. już programupromocji. Od 2015 roku, kiedy po raz pierwszyKo- misja Europejska dofinansowała program „Ekoeuropa – jakość i tradycja 2015-2018” na rynkach Japonii, Singapuru iUSA, Sto- 15 latStowarzyszenia „PolskaEkologia” Przyszłość rozstrzyga się na naszych talerzach PrzedstawicieleStowarzyszenia„PolskaEkologia"na targachekologicznychwTorontowKanadzie FOT.BS ■ Jestpani ambasadorką kuchniwłoskiejwPolsce i ekspertem kam- panii „To jestnaszdrób!Wysoka jakość – europejska gwarancja”, re- alizowanejprzezKrajowąRadęDrobiarstwa IzbęGospodarczą.Targi PolagraFoodbyłydoskonałąokazjądopromowania takżemięsadro- biowego zPolski.Od kilkunastu lat uczy paniPolaków rozumienia kuchniwłoskiej,niekryjąc jej tajników.Udaje siępani znakomicie łą- czyć temisje. –Toprawda,ponieważ chcęzmienićnieprawdziwyobrazwiedzy omięsie i o kuchniwłoskiej.To,co oferują tzw.włoskie restau- racjewPolsce, to jest kuchnia a’lawłoska.Niestety.Mymamy ogromną kulturę gastronomiczną,która charakteryzuje się tym, żewykorzystujemywyłącznieprodukty jakościowe.Niewszystkie restauracjewPolsce,oferującpizzę czymakaron, stosują skład- nikiwysokiej jakości.WeWłoszech suszonymakaronmusibyć zrobiony koniecznie zmąki zpszenicydurum,którypowinien byćugotowany aldente.Jeślimakaron jestz innejmąki,co często widzęwPolsce, tootrzymamy taką „pacię”,któradlanasnie jest standardem. ■ Pizza,makaron, różnorodne sałaty.Kuchnia lekka idelikatna.Taki jestunas stereotypowyobrazkuchniwłoskiej.Czy jestwniejmiejsce na różne rodzajemięsa? –Ależoczywiście!Używamywkuchnigastronomicznej idomo- wejbardzodużo ryb imięsa.Rzecz jasnamamywieledań vege, bowykorzystujemynaprawdędużo zieleniny,ale teżdużomięsa. Wedługmnienajbardziejpopularne jest ragu allabolonese zwy- korzystaniemnajlepszejwołowiny.WPolscedodaje siędoniego makaron spaghetti,weWłoszechprzedewszystkim tagliatelle (wstążki).Doprzyrządzania różnychdańużywamy takżenajlep- szychwędlin.Tajemnicadobrejkuchni,towspomniane składniki jakościowe iwiedza. ■ Na targachPolagra pachniało znakomitym ragu.Z jakiegomięsa zostałoprzygotowane? –Podczas targówPolagra przygotowywałammiędzy innymi ragu zmięsemperliczki i zkluseczkamignocchi.Wmoimdomu uwielbiamymięso zperliczki.Przygotowuję ją częstona różne sposoby,podobnie jakmięso zkrólika.Mojamama,naprzykład, robiła sałatkę zmięsakróliczego.Pycha!Nicdziwnego,że toda- nie zagościłona stałe takżewmoimdomu. ■ Jakie rodzajemięsa sąwykorzystywanewdomowejkuchniwłoskiej? –Towszystko zależy od regionuWłoch.Mamy 21 regionów. Mój region toLazio.Jestem rodowitąRzymianką.Alemam spe- cjalizacjękulinarnąna całeWłochy.Każdy region jestznanyz in- negomięsa.NaprzykładToskania– toprzedewszystkimpiękne stekiwołowe.WLaziomamyopróczwołowiny także znakomitą jagnięcinę.WSardynii sąnajlepsze owcze sery,zupyna bazie jagnięciny lubowocówmorzaoraz salami.W regionachnadmor- skichdominują ryby,owocemorza,tuńczyk.Każdy regionma też swoje charakterystycznewędliny.WLazio – boczek guanciale (zpoliczkówwieprzowych) ipancetta (brzuszek).Guancialema przyprawynawierzchu idojrzewa tylko 3miesiące.Tylko ten boczekużywamydoprzygotowania carbonara.Wiem,że turyści myślą,że jemy tylkomakaron ipizzę.To stereotyp,ponieważ trzy razyw tygodniu jada się różne gatunkimięsa,dwa razyw tygo- dniudania z ryb.Warzywauwielbiamy,więc sąobecne każdego dnia idokażdegoposiłku. Z CRISTINĄ CATESE PROPAGATORKĄKUCHNIWŁOSKIEJWPOLSCE ROZMAWIABOŻENASKARŻYŃSKA „Pacia” nie może być standardem CristinaCatese Rodowita rzymianka inauczycielka kuchniwłoskiej.Od 18 lat mieszkawPolsce ipropagujedania z Italii.Prowadziwarszta- ty kulinarnewAkademiiKulinarnejWhirpool. Swojeprzepisy polecamiędzy innymina Facebooku,na łamach czasopisma „MojeGotowanie”,a takżew telewizyjnejśniadaniówce „Dzień dobry TVN”. Jest ambasadorkąprogramuKRD IG,promujące- gomięsodrobiowezkrajówUniiEuropejskiej.Na internetowej stronietegoprogramuznaleźćmożnamiędzy innymiprzepisna raguzperliczką,któreCristinaserwowałapodczasPolagry2021. ■ Włochy słyną ze znakomitychwędlin.Mają jednak zupełnie inny smakniżpolskie. –Toprawda i sąprzepyszne.To są surowewieprzowe kiełbasy dojrzewające,naprzykład zdodatkiem fenkułu i czosnku.To są wędlinyproste,podobnie jakdanianaszej kuchni.Ale raz jesz- czepodkreślę –niemożna ich robić z kiepskiej jakości surow- ców.I jeszcze jednazasadadobrejkuchni–nienależy jadaćdużo. Chceszmiećdobrą formę,musisz jeść zumiarem.Kuchniawło- ska jestdla tych ludzi,którzy chcą żyć zdrowo. ■ FOT.BOŻENASKARŻYŃSKA grudzień2021 BILANSDODATNI 41 Porozmawiajmy... CZASOPISMO RZEŹNIKÓW I WĘDLINIARZY bilansgazeta@tlen.pl nr 3 (59) grudzień 2021 Redaktor naczelna: Bożena Skarżyńska, tel. 509 685 788. Współpraca: Cyprian Styp, Anna Pasik, Janusz Rodziewicz, Piotr Ziemann, Andrzej Pisula, Bożena Wróblewska, Ilona Poradowska, Tomasz Parzybut, Marian Winiarski, Andrzej Łyszyk, Jan Skarżyński, Grzegorz Rykaczewski, Adam Tubilewicz. Projekt graficzny i opracowanie DTP: Arkadiusz Wydrzyński printszop@wp.pl Biuro reklamy: tel. 509 685 788. Wydawca: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP 00-246 Warszawa, ul. Miodowa 14, tel./fax 22 635 03 94, tel. 22 635 01 84. 100 BILANSDODATNI grudzień2021 28 ConowegowMinisterstwieRolnictwa iRozwojuWsi Czy holding pomoże rolnikom? M inister rolnictwaHenrykKowalczyk uważa, że utwo- rzeniePolskiegoHoldinguSpożywczego iupowszech- nieniemałego przetwórstwa pomoże zatrzymać zysk u rolników.–Będziemybardzomocnowspieraćprzetwórstwoblisko zlokalizowane ipowiązanewłaścicielsko z rolnikiem.WKrajowym PlanieOdbudowy zapisaliśmy 4,5mld złn małeprzetwórstwo – wskazujeministerKowalczyk. Rządchcewspieraćmałeprzetwórstwo,aby skrócić łańcuchydostaw i przełamać zmowy cenowe.Temuma służyćmiędzy innymiPolski Holding Spożywczy. Jego utworzeniama być odpowiedzią na zgła- szaneprzez rolnikówproblemy.PolskiHoldingSpożywczypowstanie na bazieKrajowej SpółkiCukrowej, która posiada doświadczenie wposzukiwaniunowychobszarówdziałalności. Dziękiwspólnym działaniomMinisterstwaAktywów Państwo- wych iMinisterstwaRolnictwa iRozwojuWsi powstaje państwo- wa spółka rolno-spożywcza,którawzmocnipozycję rynkową spółek SkarbuPaństwa.Efektembudowyholdingubędziewzrostprzycho- dównowopowstałejgrupykapitałowej.Holdingma szansęgenerować przychodynapoziomie3,2mld zł rocznie. Paweł Niemczuk ponownie w GIW Spotkanie w FGŻ RP W icepremier,minister rolnictwa i rozwojuwsi HenrykKowalczyk9 listopadawręczyłPawłowi Niemczukowiaktpowołaniana stanowiskoGłównegoLe- karzaWeterynarii.PawełNiemczukpowróciłna to stano- wiskopodwóch latach.ZastąpiłMirosławaWelza,który był szefem InspekcjiWeterynaryjnejodmaja tego roku. PawełNiemczuk jestabsolwentemWydziałuMedycyny WeterynaryjnejAkademiiRolniczejwLublinie, gdzie ukończył także studiapodyplomowezzakresuepizootio- logii i administracjiweterynaryjnej.Odbył kursy krajo- we i zagraniczne,m.in.wLiverpoolu iHanowerze oraz wPIW-PIBwPuławach.Od 2000 r. pracowałw gdań- skim oddziale InspekcjiWeterynaryjnej, pełni funkcję PomorskiegoWojewódzkiego InspektoraWeterynarii. FunkcjęGłównegoLekarzaWeterynarii sprawował już w przeszłości – od 30 grudnia 2016 do 5maja 2019 r. w czasie, gdyministrem rolnictwa byłKrzysztof Jurgiel. Niemczuk był także zastępcąGLW do 30 października 2019 r. izostałodwołanyze stanowiskaprzez JanaKrzysz- tofaArdanowskiego. N orbertKaczmarczyk,pełnomocnik rząduds.przetwórstwa i rozwoju ryn- ków rolnych, sekretarz stanuwMinisterstwieRolnictwa iRozwojuWsi 3grudnia spotkał sięzczłonkamiFederacjiGospodarkiŻywnościowejRP.W spo- tkaniuuczestniczyłZarządFGŻRPorazprzedstawicielekluczowychbranż rolno- -spożywczych ,m.in .:StowarzyszeniaRzeźników iWędliniarzyRP,Stowarzysze- nieProducentówWyrobówCzekoladowych iCukierniczych,PlantatorówBuraka Cukrowego,PolskiegoStowarzyszeniaOchronyRoślin,Polskiej IzbyZbożowo- -Paszowej,KrajowejRadyDrobiarstwaIG,PolskiegoStowarzyszeniaProducentów Oleju,UniiProducentów iPracodawcówPrzemysłuMięsnego. –Deklarujęwspółpracę iwymianę informacjiprzybudowaniudialoguzbran- żą przetwórcząw oparciu owieloletnie doświadczenieFGŻRP. Jako sekretarz stanuwMinisterstwieRolnictwa iRozwojuWsi jestem doPaństwa dyspozycji –podkreśliłwiceministerNorbertKaczmarczyk. FGŻRP jakoorganizacjawielobranżowa zapowiedziaławspieranie inicjatyw wiceministraNorbertaKaczmarczykaorazmerytorycznewłączanie sięw rozwią- zywanieewentualnychproblemówczy też inicjowaniezagadnień,wymagających systemowych rozwiązańprawnych. Napodstawie informacjiprasowych, zdjęcia:MINROL MinisterHenrykKowalczykwręczyłnominacjęPawłowiNiemczukowi 19 listopadawicepremierzy–HenrykKowalczyk i JacekSasin–podpisaliumowę owspółpracymiędzykierowanymiprzezsiebieministerstwamiprzy tworzeniu PolskiegoHoldinguSpożywczego NorbertKaczmarczykwFederacjiGospodarkiŻywnościowejzadeklarowałwspółpracęz tąorganizacją
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5