Bilans wrzesień 2021

BILANS DODATNI wrzesień 2021 0 8 Rocznice Początki firmy 12.08.1991, poniedziałek. Mały zakład pro- dukcyjny, a w nim 12 pracowników. Przed pierwszym sklepem firmowym Przetwórstwa Mięsno-Drobiowego Andrzeja Skiby usta- wiały się dziesiątki ludzi, a w ofercie widnia- ło tylko 20 artykułów. Dziś Zakłady Mięsne Skiba S.A. mają już 30 lat, a w ich systemach produkcyjnych widnieją setki indeksów. Od 30 lat firma specjalizuje się w produkcji mięsa wieprzowego i wędlin, które wytwa- rzane są w trzech zakładach produkcyjnych: Ubojni Trzody Chlewnej i Przetwórni Mięsa w Chojnicach oraz Ubojni Bydła w Czersku. Jakość i tradycja – Miłość do tradycyjnych kaszubskich sma- ków i chęć przekazania ich następnym po- koleniom to siła naszej firmy. Kontrolujemy produkty na każdym etapie, co potwierdzają międzynarodowe certyfikaty jakości i bez- pieczeństwa IFS oraz BRC, a także liczne nagrody za produkowane mięsa i wędliny – opowiada Andrzej Skiba, prezes firmy. Rynek spożywczy stawia przed ZM Skiba coraz więcej wyzwań. Znaczną część sprze- daży stanowi eksport, który obejmuje państwa Unii Europejskiej, kraje spozaWspólnoty, jak również rynki Ameryki Północnej i Środko- wej, Azji oraz Afryki. Wyroby marki Skiba trafiają obecnie do największych sieci handlo- wych, wielu hurtowni, klientów przemysło- wych i sklepów spożywczych. – Codzienność w Zakładach Mięsnych Skiba to nieustanny rozwój i utrzymywanie wysokich standardów produkcji. Nie boimy się wyzwań na dynamicznym i wymagającym rynku spożywczym. Mamy za sobą 30 lat do- świadczenia i głęboko wierzymy, że będzie to procentowało w kolejnych dekadach – mówi Andrzej Skiba. Ludzie Dziś załogę firmy tworzy ponad 1.100 pra- cowników. – Miałem to szczęście spotkać na swojej drodze wielu wspaniałych ludzi z dużym po- tencjałem. Obecnie, będąc dużą spółką, nadal krzewimy wartości firmy rodzinnej i dbamy o siebie nawzajem – mówi założyciel firmy. Od początku istnienia firma bierze udział w akcjach dobroczynnych. Z okazji jubileuszu 30-lecia ZM Skiba powstał nowy plac zabaw zlokalizowany nieopodal jednego z zakładów produkcyjnych. – Udało się nam tym wywołać uśmiech i sprawić radość najmłodszym mieszkańcom Chojnic. Wspólnie z pracownikami posadzi- liśmy także kilkadziesiąt drzew jako symbol trwałości i przywiązania do chojnickiej ziemi. – opowiada prezes firmy. Firma od trzech dekad stara się wyprzedzać rzeczywistość i podejmować wyzwania, jakie niesie wolny rynek i coraz bardziej wymaga- jący klient. – Jestem dumny, że budujemy przedsiębior- stwo, które stale się rozwija i jest zaufanym partnerem biznesowym. Chciałbym dalej roz- wijać Zakłady Mięsne Skiba i z dumą patrzeć, jak kolejne pokolenia kontynuują moją pracę. – mówi Andrzej Skiba. Jubileusz 30-lecia działalności firmy Zakłady Mięsne Skiba S.A. Przetwórnia Mięsa w Chojnicach Ubojnia Bydła w Czersku Ubojnia Trzody Chlewnej w Chojnicach Andrzej Skiba - Prezes Zarządu ZakładówMięsnych Skiba S.A. Zakłady Mięsne Skiba S.A. od 30 lat dostar- czają świeże mięso i wędliny naWasze stoły. „Od początku naszą pracę opieramy na funda- mentalnych zasadach takich jak jakość, trady- cja i zamiłowanie do dobrego smaku. Ciągły rozwój firmy i zaangażowanie naszych pracowników sprawia, że dziś należymy do gro- na największych i najnowocześniejszych pro- ducentów wieprzowiny w Polsce i w Europie.” Anrzej Skiba

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5