Bilans wrzesień 2021

KALENDARIUM PRACY BIURA SRW RP: CZERWIEC 1.06 – Dzień Dziecka dla podopiecznych domów dziecka 15.06 – Webinar: „Kultura organizacyjna w praktyce” 17.06 – Walne Zebranie Członków SRW RP 23.06 – Warsztaty: „Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności ze szczególnym uwzględnieniem Listerii Monocytogenes oraz Salmo- nelli Tiphimurium i Enteritidis” LIPIEC 1.07; 8.07 – Szkolenia dla rolników 9.07 – Spotkanie z wicepremierem Jarosławem Gowinem oraz mini- strem rolnictwa Grzegorzem Pudą 12.07 – Spotkanie Branżowego Porozumienia ds. Walki z ASF 20.07 – Webinarium nt. rynku rolno-spożywczego Korei Południowej 28.07 – WebinariumMRiRW dotyczące możliwości rozwoju biogazowni SIERPIEŃ 4.08 – Kampania informacyjna EFSA „STOP ASF” 14-15.08 – Uczta u Neptuna. Mięso z Pomorza. 18.08 – Spotkanie z posłemMarkiem Sawickim na temat przygotowań do Kongresu byłych ministrów rolnictwa 27.08 – 30-lecie ZakładówMięsnych Skiba 27-29.08 – XX Pożegnanie Wakacji w Rudawce Rymanowskiej WRZESIEŃ 4-5.09 – Ogólnopolskie Dożynki Jasnogórskie 7-8.09 – Konferencja dla branży mięsnej MEATing 2021 13.09 – Webinar Ambasady Brytyjskiej pt.: „Jak nadchodzące zmiany na granicy Wielkiej Brytanii wpłyną na polski sektor rolno-spożywczy” 14.09 – Posiedzenie Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi 15.09 – Webinar: Indie – własność intelektualna 19.09 – Degustacja potraw polskiej kuchni z Przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego podczas Wyścigów Konnych na Służewcu 19-20.09 – Dożynki Prezydenckie (wyjątkowo) na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego wWarszawie 22.09 – IX Kongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego 23.09 – Posiedzenie Zarządu FGŻ 28-29.09 – I Kongres Polskiej Wsi – Spotkanie Rady Sektora Wołowiny dot. VII Forum PAŹDZIERNIK 1.10 – Inauguracja roku akademickiego SGGW 4-6.10 – Polagra 2021 6.10 – Warsztaty: „Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności ze szczególnym uwzględnieniem Listerii Monocytogenes oraz Salmo- nelli Tiphimurium i Enteritidis” 9-13.10 – Stoisko branży mięsnej Meat from Poland podczas targów Anuga 2021. P odczas XV Festiwalu Smaku wGrucznie (21-22 sierpnia) jednym z wystawców była Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu Gdańskim. Przypomnijmy, że kie- rownikiemMasarni GS jest Łukasz Wielgat, członek Rady Krajowej SRWRP. Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłop- ska” w Pruszczu Gdańskim zaprezentowała całą gamę swoich wyrobów wędliniarskich. Masarnia uczestniczy w festiwalu od jego trzeciej edycji. Wyroby z Pruszcza cieszą się zaufaniem klientów. Stoisko Masarni i GS wypełniono wielo- ma różnorodnymi produktami. Była to mię- dzy innymi ogonówka wędzona, polędwica swojska, schab GS-owski, kiełbasa krzyżacka, kociewska, śląska, pasztet kociewski, kabano- sy, parówki, szynka babuni, szynka z liściem, kiełbasa krucha, kiełbaski przy kominie su- szone oraz różne gatunki chleba. Jury Artystów i Dziennikarzy w konkur- sie na Smak Roku 2021 wyróżniło kiełbasę kruchą z Gminej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu. Masarnia z Pruszcza jest także laureatem konkursu „To mi smakuje! eksperci rekomen- dują”. W kategorii mój hit wyróżniono wła- śnie kiełbasę kruchą. Nagrodę z rąk Celiny Nierodkiewicz, prze- wodniczącej komisji konkursowej odebrał Łu- kasz Wielgat (oboje na zdjęciu na stronie 38). Krucha z dyplomem wrzesień 2021 BILANS DODATNI 0 7 Informacje z SRW RP W alne zebranie sprawozdaw- czo-wyborcze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP odbyło się 17 czerwca w Radisson Hotel & Suites w Gdańsku. Zebranie otworzył Janusz Rodziewicz, prezes Zarządu Głównego SRW RP. Prze- wodniczącym obrad wybrano Zbigniewa Nowaka, który wraz z Celiną Nierodkiewicz prowadził Prezydium Walnego Zebrania. Janusz Rodziewicz przedstawił sprawozda- nie z działalności Zarządu Głównego oraz sprawozdanie finansowe Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP za rok 2020 i przedstawił plan finansowy SRW RP na 2021. Zbigniew Nowak przedstawił spra- wozdanie z działalności Rady Krajowej SRW RP. Uczestnicy obrad, bez uwag i uzupełnień, udzielili absolutoriumZarządowi Głównemu i Radzie Krajowej Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej za rok 2020. Kolejnym punktem obrad były wybory Rady Krajowej oraz Sądu Koleżeńskiego Sto- warzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Członkami Rady Krajowej zostali wybrani: Henryk Amanowicz, Dariusz Niebieszczań- ski, Celina Nierodkiewicz, ZbigniewNowak, Stefan Jerzy Pielech, JerzyWeindich i Łukasz Wielgat. Przewodniczący Rady Krajowej zo- stał Zbigniew Nowak, a wiceprzewodniczą- cym Henryk Amanowicz. W składzie Głównego Sądu Koleżeńskiego zasiadają: Andrzej Parafiniuk, Tadeusz Pu- pacz i Piotr Szczęsny. Wdyskusji na temat sytuacji w branży mię- snej głos zabierali członkowie Stowarzysze- nia oraz zaproszeni goście. Uczestnicy podjęli decyzję, by powołać Komitet Organizacyjny Obchodów 100-lecia Stowarzyszenia Rzeźni- ków i Wędliniarzy RP. W jego skład weszli: Zbigniew Nowak, Andrzej Parafiniuk i Ja- cekMarcinkowski. Kolejne wnioski dotyczyły konieczności wspieranie akcji promujących wołowinę, wieprzowinę i drób; sprawdze- nia możliwości zwiększenia dotacji dla ho- dowców wołowiny oraz nawiązania bliskiej współpracy z Ogólnopolskim Stowarzysze- niem Wieprz Polski. Na zakończenie uczestnicy obrad minutą ciszy uczcili pamięć Honorowego Prezesa SRW RP Kazimierza Stańczyka, zmarłego jesienią 2020 roku, jednego z założycieli Sto- warzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rze- czypospolitej Polskiej. Biuro SRW RP Obradowali i wybrali

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5