Bilans wrzesień 2021

wrzesień 2021 BILANS DODATNI 3 5 Poznajmy się Smakosze tych dań chętnie goszczą „Pod Wiatrakiem”. Ostatnio odkryli także wyjąt- kowy smak rosołu na ogonach wołowych. – W naszej restauracji podajemy wołowinę z naszej hodowli. Wykorzystujemy głównie te elementy, które są dostępne cenowo dla gości z regionu – podkreśla pan Grzegorz. –Moim celem jest promowanie tego mięsa w naszej okolicy. I myślę, że to się udaje – wiele osób rozsmakowaliśmy w wołowinie. Zapewne nie bez wpływu były dwa poka- zy przygotowywania dań z policzków woło- wych. Promocję zorganizowano w Ostrowie Warckim nad zbiornikiem Jeziorsko (dla że- glarzy informacja, że znajduje się tam jed- na z najpiękniejszych marin w środkowej Polsce). – Te pokazy odbywały się w po- przedniej kadencji Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego – przypomina pan Grzegorz. – Adresowa- liśmy je nie tylko do żeglarzy, ale przede wszystkim do wszystkich miłośników mięsa wołowego. Opinie degustujących były dla nas budujące, a efekt jest taki, że coraz trud- niej zdobyć w ubojniach takie elementy jak policzki, których cena ostatnio zdecydowa- nie wzrosła. Grzegorz Kopacki uważa, że ciągle za mało w naszym kraju promocji polskich produk- tów: – Tu duża rola nie tylko Funduszy, ale przede wszystkim ministerstwa rolnictwa, by hasło „dobre, bo polskie” trafiało do jak największej grupy konsumentów. Musimy przekonywać naszych obywateli, że polskie produkty są najlepsze. Kupując te produkty, wspieramy rolników, a rolnicy odwdzięczają się za to zaufanie, kupując maszyny, środki ochrony roślin, energię, paliwo. Właściciel kompleksu „Pod Wiatrakiem” jest otwarty na wszelkie promocyjne nowin- ki. Stawia na wiedzę i rozwijanie umiejętno- ści kulinarnych własnych, załogi restauracji i okolicznych przetwórców mięsa. – Woło- winę trzeba poznać, trzeba się jej nauczyć. To mięso z wyższej półki, niełatwe w obróbce, ale przecież wyjątkowo smaczne i zdrowe. Dla- tego zdecydowałem się na zorganizowanie w restauracji „Pod Wiatrakiem” dwudnio- wego szkolenia dla lokalnych producentów wołowiny – wyjaśnia pan Kopacki. – Mam nadzieję, że nasza akcja trafi także do regio- nalnych mediów. Telewizja to doskonałe miej- sce promocji i szerzenia wiedzy o walorach polskiego mięsa wołowego. Organizatorem tego cyklu spotkań, fi- nansowanych z Funduszu Promocji Mięsa Wolowego, jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Wykłady i zajęcia prak- tyczne (13 i 14 października) poprowadzą między innymi: doktor Jacek Kucharski (teo- ria) oraz Leszek Kosarzecki i Mariusz Nowic- ki (praktyka). Już te nazwiska dowodzą, że dla uczestników szkolenia będzie to nie lada gratka i szansa zdobycia cennych informacji. – Trzeba bywać, trzeba jeździć po kraju i po świecie, bo to daje szansę, by się rozwijać, po- znawać nowych ludzi i nowe smaki – mów pan Grzegorz. –Można się zasiedzieć we własnym domu, ale nie warto... Oczywiście, że w mieście Warta nad rzeką Wartą – warto i trzeba być. Dlatego spotka- my się w połowie października w restauracji „PodWiatrakiem”, żeby podpatrzeć tych, dla których wołowina nie ma żadnych tajemnic. Bożena Skarżyńska Wybrani na cztery lata W czerwcu zmieniły się składy Komisji Zarządzających Funduszu promocji produktów rolno-spożywczych. Dziewięcioosobowe gremia zostały wybrane spośród kandydatur nadesłanych do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez organizacje rolników, hodowców i przetwórców. Przypomnijmy, że w tej kadencji parytety są następujące: 6 kandydatów reprezentuje organizacje rolnicze, 3 organizacje przetwórców. Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, zrzesza- jące podmioty prowadzące chów lub hodowlę świń: Paweł Krajmas, Ewa Szydłowska, Janusz Dominik Walczak, Mariusz Gołębiowski i Paweł Mariusz Rochala. Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, któ- re zrzeszają zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju świń: Wiesław Różański, Roman Miler, Andrzej Zawistowski. Członek komisji, reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych: Wiesław Burzyński. Fundusz Promocji Mięsa Wołowego Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, które zrzeszają podmioty prowadzące chów lub hodowlę bydła rzeźnego: Józef Ryszard Sikorski, Jacek Zarzecki, Jerzy Wierzbicki, Andrzej Jaworski, Grzegorz Kopacki. Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju bydła: Krzysztof Wawrzyniec Borkowski, Jerzy Rey i Piotr Ziemann. Członek komisji, reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych: Grzegorz Leszczyński. Fundusz Promocji Mięsa Końskiego Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, które zrzeszają podmioty prowadzące chów lub hodowlę koni rzeźnych: Lech Kuropatwiński, Jerzy Antoni Gawarecki, Sławomir Piotrowski, Waldemar Sekściński i Paweł Majewski. Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, zrze- szające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w za- kresie uboju koni: Anna Ewa Kaczorowska, Wanda Dworak i Marek Śliwiński. Członek komisji, reprezentujący Krajową Radę Izb Rolni- czych: Gustaw Jędrejek. Fundusz Promocji Mięsa Owczego Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, które zrzeszają podmioty prowadzące chów lub hodowlę owiec: Wiesław Wróblewski, Wacław Szary, Antoni Marek Puacz, Henryk Zając, Andrzej Zbigniew Sawicki i Bronisław Borys. Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju owiec: Piotr Lenart. Członek komisji, reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych: Jerzy Jakubiec. Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, które zrzeszają podmioty prowadzące chów lub hodowlę drobiu rzeźnego: Zbigniew Herc, Paweł Stefan Podstawka, Anna Iwona Próchnicka- -Przekopiak, Stefan Marek Chrzanowski i Michał Ciesielski. Członkowie komisji, reprezentujący ogólnokrajowe organizacje, zrze- szające zakłady przetwórcze lub prowadzące działalność w zakresie ubo- ju drobiu: Dariusz Goszczyński, Witold Choiński i MarekWitkowski. Członek komisji, reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych: Zygmunt Gacek.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5