Bilans wrzesień 2021
wrzesień 2021 BILANS DODATNI 3 3 Wydarzenia reklama temat zrównoważonego rolnictwa, roślinnych zamienników, e-commerce i głównych tren- dów rozwoju sektora na tle bieżących wyzwań dyskutowali: Anna Olewnik-Mikołajewska (Olewnik), Tomasz Brus (Superdrob), Pa- weł Nowak (Goodvalley), Katarzyna Czu- chaj-Łagód (Mobile Institute) oraz Janusz Rodziewicz (SRWiRP). Debatę poprowa- dziła Renata Dutkiewicz (Santander Bank Polska). Podczas dyskusji poruszano tematy związa- ne z koniecznością promocji mięsa i dbałości o jego dobry PR; wyjaśniano, dlaczego dobre mięso powinno mieć wysoką cenę, poruszano temat roślinnych zamiennikówmięsa i zasta- nawiano się, dlaczego ten trend jest taki ważny również w kontekście branży przetwórstwa mięsnego. Sporo uwagi poświęcono także wysokiej jakości produktów oraz zagadnieniu lokalności i jej ogromnego, lecz wciąż niewy- korzystanego potencjału. Zwieńczeniem tego intensywnego dnia była Uroczysta Gala połączona z ceremonią wręczenia nagród w pierwszej edycji jedynego w swoim rodzaju konkursu „To mi smakuje! Eksperci rekomendują”. Drugi dzień KongresuMEATing 2021 po- święcony był zagadnieniom jakości w prze- twórstwie mięsnym. I tym razem uczestnicy mogli wysłuchać kilkunastu interesujących wykładów i prelekcji. Ważnym punktem drugiego dnia spotkania była DEBATA EKSPERCKA pod hasłem: „Jakość – systemy, zagrożenia, wymagania”. Spotkanie prowadził Marek Bielski (Gemini Group), a jego gośćmi byli: Małgorzata Sta- chowiak (Hamilton), Beata Studzinska-Mar- ciniak (IFS), Szymon Ośko (Animex), Wie- sław Różański (UPEMI) oraz Dariusz Lisiak (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno- -Spożywczego). Rozmawiano między innymi o najważniejszych problemach związanych z utrzymaniem jakości, o zagrożeniach, jakie niesie za sobą przerwanie łańcucha chłod- niczego i niewłaściwe przechowywanie pro- duktów, o wymaganiach sieci handlowych i producentów, reklamacjach, konieczności poddawania produktów badaniom i certyfi- kacjom. Na zakończenie kongresu gości czeka- ła jeszcze jedna niespodzianka – uroczysta kolacja, kończąca Kongres, oraz Spektakl „Oświadczyny” Antoniego Czechowa w re- żyserii Andrzeja Niemirskiego. Aktorzy warszawskiego teatru Rampa zaprosili nas do świata pełnego prześmiesznych i porywa- jących zdarzeń, zabawnych dialogów i zaska- kujących zwrotów akcji. Podczas trwania KongresuMEATing 2021 uczestnicy mieli również możliwość zapre- zentowania swojej oferty na stoiskach wy- stawienniczych. Formuła spotkania, bogaty program kongresu, ciekawe tematy i interesu- jący goście sprawili, że wydarzenie to dawało wiele możliwości rozmów, nawiązania współ- pracy, wymiany doświadczeń i spostrzeżeń oraz zaprezentowania propozycji dla branży mięsnej. Był to więc czas intensywny i dobrze spędzony. Marek Bielski podsumowuje: – Cieszymy się, że Kongres MEATing spotkał się z tak pozytywnym odbiorem. Jesteśmy dumni, że spełniliśmy oczekiwania uczestników, a nasze wydarzenie stało się miejscem spotkań i dys- kusji dla przedstawicieli branży przetwórstwa mięsnego. Wierzymy, że MEATing na stałe zagości w kalendarzu wydarzeń branży, dla- tego też już dziś zapraszamy na kolejną edycję Kongresu, najprawdopodobniej wmaju przy- szłego roku. Chciałbym również podziękować wszystkim sponsorom, partnerom i uczestni- kom spotkania. To właśnie Wy sprawiliście, że OżarówMazowiecki na dwa dni przeisto- czył się w prawdziwą stolicę polskiego prze- twórstwa mięsa. Katarzyna Salomon, Rzeźnik Polski Fot. Marek Bielski, Rzeźnik Polski
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5