Bilans wrzesień 2021

BILANS DODATNI wrzesień 2021 3 0 Analiza W ielka Brytania jest jednym z największych zagranicz- nych odbiorców polskich artykułów rolno-spożywczych, w tym produktów mięsnych. To dlatego Brexit budził wiele emocji wśród krajowych producentów i eksporterów żywności. Pod koniec 2020 roku istniała realna groźba wprowadzenia ceł w han- dlu między UE a Wielką Brytanią od 1 stycznia br. Rzutem na taśmę doszło jednak do uzgodnienia warunków umowy handlowej, co uspo- koiło i ułatwiło handel. Jednak zasady w eksporcie i imporcie zmieniły się, co nie pozostało bez wpływu na wyniki w handlu zagranicznym. UK – ważny partner dla przemysłu mięsnego Wielka Brytania to ważny rynek zbytu dla polskich produktów mię- snych. Co najważniejsze, dotyczy to zarówno mięsa nieprzetworzo- nego, jak i przetworów z mięsa. W roku 2020 wartość eksportu mięsa drobiowego na rynek brytyjski stanowiła 14% całego eksportu z Polski. Wprzypadku mięsa wołowego oraz wieprzowego udział Zjednoczo- nego Królestwa wyniósł odpowiednio 6% i 7%. Uwagę zwraca też znaczenie Wielkiej Brytanii dla produktów wstępnie przetworzo- nych oraz przetworów. W ubiegłym roku aż 86% wartości łącznego eksportu mięsa solonego i suszonego z Polski stanowiła sprzedaż do UK. W przypadku kiełbas i wędlin udział Wielkiej Brytanii wyniósł 33%, a dla pozostałych przetworów mięsnych 34%. Produkty przemysłu mięsnego stanowią istotną część eksportu żyw- ności z Polski do Wielkiej Brytanii. Warto podkreślić też, że jest to kierunek handlowy, który krajowe firmy mocno rozwijały w ostatnich latach. W latach 2015-2020 średnioroczne tempo wzrostu wartości eksportu z Polski na wyspy brytyjskie wyniosło dla: pozostałych prze- tworów mięsnych 19%, mięsa drobiowego 8%, kiełbas i wędlin 9%, mięsa wieprzowego 10%. Na stałym poziomie utrzymywał się eksport wołowiny. Z kolei spadek odnotowano dla mięsa solonego i suszonego, średnio o 2% rocznie. „Górki” i „dołki” w eksporcie do Wielkiej Brytanii Roku 2020 był okresem wielu wyzwań dla producentów żywności, w tym przemysłu mięsnego. Pandemia zmieniła otoczenie biznesowe, wzmacniając wahania na rynku artykułów spożywczych. Wprzypad- ku sprzedaży do Wielkiej Brytanii sprawę komplikowała dodatkowo kwestia Brexitu. W efekcie przedsiębiorcy musieli szybko dostoso- wywać się do zmieniającego się popytu, co było sporym wyzwaniem organizacyjnym i logistycznym. W marcu 2020 r. poszczególne kraje w Europie zaczęły wprowa- dzać restrykcje społeczne, walcząc z pandemią koronawirusa. Nowe zasady i niepewność dotycząca dalszego rozwoju pandemii spowo- dowała skokowy wzrost popytu na produkty spożywcze. W marcu wartość eksportu mięsa i produktów mięsnych na wyspy brytyjskie wzrosła o 11% w porównaniu do lutego. Sytuacja jednak zmieniła się od kwietnia, kiedy nastroje społeczne się uspokoiły, a producenci żywności odczuli efekty wprowadzonych restrykcji, w tym głównie spadek popytu z branży hotelarsko-gastronomicznej, ale też szkolnych stołówek, pod wpływem ograniczenia działalności. Wkwietniu 2020 r. eksport produktówmięsnych doWielkiej Brytanii spadł o 40% w re- lacji do marca. Wkolejnych miesiącach nastąpiła stopniowa odbudowa popytu. Oczywiście pandemia miała podobny wpływ na sprzedaż do innych krajów oraz na sprzedaż na rynku krajowym. Wdrugiej połowie ubiegłego roku eksport doWielkiej Brytanii za- czął szybko rosnąć, co było związane z groźbą bezumownego Brexitu. Zarówno eksporterzy, jak i importerzy obawiali się, że bez umowy handlowej mocno zmienią się warunki handlu na kierunku UE-UK. Na wyspach brytyjskich zaczęto gromadzić zapasy, w obawie o do- stępność produktów żywnościowych po 1 stycznia 2021 r. Tylko jeśli spojrzymy na produkty mięsne, to średnia miesięczna wartość ekspor- tu w okresie wrzesień – listopad 2021 r. przekroczyła 1,4 mld euro i była wyższa o 10% od zarejestrowanej w styczniu 2020 r., czyli przed pandemią. Była też wyższa niż wmarcu 2020 r., kiedy to konsumenci wykupowali produkty spożywcze w obawie o skutki pandemii. Trudny początek bieżącego roku Umowa między UK a UE została ustalona, ale eksport do Wielkiej Brytanii spadł w styczniu tego roku. Miało na to wpływ kilka czyn- ników. Z jednej strony w drugiej połowie 2020 r. na wyspy brytyjskie Brexit i jego wpływ na eksport do Wielkiej Brytanii

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5