Bilans wrzesień 2021

R oślinne alternatywy dla produktów odzwierzęcych podbijają globalne rynki – coraz śmielej rozpychają się również na półkach polskich sklepów. W ciągu ostatnich dwóch lat wartość sprze- daży w sektorze roślinnych alternatyw w Eu- ropie podwoiła się. Takiego rekordowego wy- niku w historii jeszcze nie było. Jak wynika z raportu „Roślinne alterna- tywy w Polsce: rynek, konsumenci, trendy”, przygotowanego przez Proveg International, producenci i sieci handlowe wprowadzają na rynek coraz więcej roślinnych innowacji. Alternatywy dla mięsa, ale również nabiału, jaj oraz ryb i owoców morza, są coraz lepiej dostępne – zarówno fizycznie, jak i cenowo. Nieoczekiwani sprzymierzeńcy – Paradoksalnie, największymi sprzymie- rzeńcami rynku produktów roślinnych mogą okazać się koncerny, które od lat opierały swój biznes na produktach pochodzenia zwierzęce- go. To one wiedzą, jak zaspokoić kubki sma- kowe swoich konsumentów, mają już zbudo- wane wśród nich zaufanie i rozpoznawalność, a także wiedzą, jak skutecznie dotrzeć do sie- ci handlowych. Zmieniając swoją linię pro- dukcyjną na bardziej roślinną, dywersyfikują portfolio produktów i – w perspektywie paru lat -mogą zbudować nowy, solidny filar swo- jej działalności – wskazuje Patricia Homa, dyrektorka ProVeg Polska. Chociaż polski rynek nie jest jeszcze tak rozwinięty jak w krajach zachodniej Europy, także u nas można zaobserwować dynamicz- ny wzrost segmentu produktów roślinnych. Oferta sklepów, zarówno ta stała, jak i cza- sowa, we wszystkich formatach sklepowych stale się powiększa. Obecnie najważniejszym kanałem sprzedaży produktów roślinnych jest duży format, który w 2020 r. odpowiadał za więcej niż ponad 80 proc. wartości sprzeda- ży, a w niektórych kategoriach produktowych nawet za ponad 95 proc. Ponad połowa wy- datków przypada na kanał dyskontów. Dy- namicznie rozwija się w tym zakresie także segment convenience. Rynek z potencjałem Zdaniem ekspertów branżowych, segment roślinnych alternatyw jest wciąż we wczesnej fazie rozwoju. Podczas gdy w krajach, w któ- rych sprzedaż produktów jest bardziej rozwi- nięta, główny nacisk kładzie się na wzrost czę- stotliwości użycia produktów i zwiększenie jednorazowego koszyka zakupowego, u nas wciąż jeszcze najbardziej istotne jest budo- wanie świadomości konsumentów na temat produktów roślinnych. Zarówno globalni, jak i lokalni gracze po- dejmują coraz więcej działań na poziomie strategicznym i operacyjnym, takich jak wpro- wadzanie nowych produktów do portfolio, fu- zje i przejęcia, działania marketingowe. Robią to, aby dostosować się do zmieniającego się rynku i wykorzystać pojawiający się potencjał wzrostu. Producenci, zarówno ci tradycyjni, jak i ci w pełni roślinni, zgodnie przyznają, że to, co obecnie obserwujemy na polskim rynku, jest dopiero początkiem ich roślinnej ekspansji. Firmy stale pracują nad rozwojem produktów i planują dalsze działania w zakre- sie rozwoju segmentu roślinnego. Obiecujące dane Wyniki badań rynku potwierdzają opinie uczestników rynku. – Napoje roślinne, we- getariańskie dania gotowe z lodówki i pasty kanapkowe oraz jogurty roślinne cieszą się coraz większym zainteresowaniem na pol- skim rynku i odnotowują wzrost sprzedaży. W2020 roku kategorie te osiągnęły sprzedaż ponad 600 mln złotych, odnotowując 28 proc. wzrost sprzedaży w stosunku do roku 2019 – zauważa na łamach raportu „Roślinne al- ternatywy w Polsce” Bożena Rudaś, business development senior consultant Nielsen. Aktualne trendy niekoniecznie muszą być postrzegane jako zagrożenie dla bran- ży mięsnej. Część firm, jak np. Sokołów czy Olewnik, odczytuje je jako szansę. „Wywo- dzimy się z branży mięsnej, w której przez lata pracowaliśmy nad doskonaleniem na- szych produktów, aby jak najlepiej spełniały oczekiwania Polaków. Dzisiaj dostrzegamy i rozumiemy znaczenie nowej misji bizne- su spożywczego, którą determinuje uczciwa troska o dobro ludzi i środowiska – chcemy aktywnie uczestniczyć w zachodzącej zmia- nie” – deklarują na łamach raportu przedsta- wiciele firmy Olewnik. Atrakcyjny koncept Honorata Jarocka, senior food and drink ana- lyst w agencji Mintel zaznacza na łamach ra- portu, że „roślinność” bardzo szybko stała się atrakcyjnym konceptem dla polskiego konsu- menta, a tym samym perspektywicznym kie- runkiem dla dużych i małych marek. Według danych konsumenckich zgromadzonych przez agencję Mintel, 35 proc. respondentów w Pol- sce deklaruje, że od czasu do czasu ogranicza ilość mięsa w diecie, natomiast 17 proc. robi tak przez większość czasu. Co więcej, unijna strategia „Od pola do stołu” wydaje się wspierać rynek produktów roślinnych. Jest dość prawdopodobne, że niebawem pojawią się konkretne rozwiąza- nia wspierające ten segment, co może jeszcze przyspieszyć jego rozwój. I co na to polska branża mięsna?... Cyprian Styp Rynek roślinnych alternatyw mięsa rośnie w siłę BILANS DODATNI wrzesień 2021 2 8 Informacje

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5