Bilans wrzesień 2021

Trzeba przeczytać produkcji do zmieniających się warunków również nie będzie procesem natychmiasto- wym. Wydaje się zatem prawdopodobne, że w najbliższym czasie warunki rynkowe będą nadal wywierały presję na spadek cen żywca w całej Europie. ASF, sieci handlowe i pogłowie Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, ocenił sytuację w branży wieprzowej w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl. – ASF nie cofa się, a wręcz przeciwnie – podkreśla prezes SRWRP. – Po- woduje to zmniejszenie hodowli trzody chlew- nej, szczególnie w małych gospodarstwach. Co prawda pogłowie drastycznie nie spada, ale drastycznie maleje liczba gospodarstw. Ceny w skupie pozostają niskie przy wysokich ce- nach mięsa w sklepach. Sieci wykorzystują sytuację, zwiększając marżę. Także zakłady nie zmniejszają cen, co jest podyktowane du- żym wzrostem kosztów, m.in . paliwa, energii i opakowań, co dotyka w szczególności małych i średnich producentów. Prezes SRW RP poruszył także temat ro- snącego importu wieprzowiny do Polski: – Małym i średnim zakładom mięsnym zależy na współpracy bezpośredniej z hodowcami. Natomiast import, na który narzekamy, za- równo do sklepów sieciowych, jak i do dużych zakładów, wynika z tego, że decyduje cena. W praktyce podmioty te unikają całkowicie mięsa z terenów ASF. Duże zakłady, które poszukują szynki, wolą zaimportować np. 100 ton tego rodzaju mięsa, niż kupować całe pół- tusze od naszych hodowców. Nie mają bo- wiemmożliwości pozyskania z polskiej ubojni samej szynki albo schabu – wskazuje. Branża mięsna – małe zakład i duże problemy Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP pozytywnie oceniło pomysł ministra rol- nictwa Grzegorza Pudy na zrekompensowa- nie hodowcom utraconych dochodów. – Pomysł, aby wziąć średnią cenę z ostat- nich trzech lat i na tej podstawie zrekompen- sować różnicę rolnikom jest dobry. Natomiast sam program jest dość enigmatyczny – za- brakło w nim m.in. konkretnych dat wejścia niektórych rozwiązań w życie – uważa Janusz Rodziewicz i podkreśla, że znów rośnie sprze- daż mięsa i wyrobów z lad chłodniczych. – To bardzo dobry kierunek. Widzimy, że konsu- menci wrócili do zakupów mięsa z lady. Bio- rąc pod uwagę nowe przepisy opakowaniowe, które nas czekają, to doskonały pomysł, który przynosi efekty – dodał. Prezes SRWRP poruszył także temat nie- dofinansowania inspekcji weterynaryjnych: – GIW i wojewódzkie inspekcje są mocno niedofinansowane. Lekarzy jest po prostu za mało, przez co możemy stracić niektóre uprawnienia eksportowe, gdyż nie wypełnia- my warunków narzucanych przez Komisję Europejską. Stowarzyszenie wskazuje, że paradoksalnie dla małych i średnich zakładówmięsnych sy- tuacja jest trudniejsza niż na początku pan- demii. – W pandemii zakłady dawały sobie radę. Obecnie przeżywają ogromne trudno- ści. Wzrosły ceny paliwa, prądu, dzierżaw – praktycznie wszystkie koszty. Mimo tego, że mięso jest stosunkowo tanie, niewielki dostęp do sieci i niski eksport powodują, że małe za- kłady mają poważne trudności, a wielu z nich grozi upadłość. Natomiast zakłady większe dają sobie radę, między innymi dzięki eks- portowi mięsa i wyrobów do UE. Co prawda wciąż nie są to dobre ceny, ale wolumenowo wygląda to nie najgorzej – podsumowuje Ro- dziewicz. Adam Tubilewicz portal spożywczy. pl reklama

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5