Bilans wrzesień 2021
wrzesień 2021 BILANS DODATNI 17 Porozmawiajmy... wspomniałem, jednolitą unijną strategię. W przypadku grypy ptasiej takich dzia- łań nie ma, dlatego opracowujemy własną strategię, która powstaje w Głównym In- spektoracie Weterynarii. Mamy nadzie- ję, że w oparciu o zasady w niej zawarte, nie będziemy mieli powtórki z tego roku. Największym problemem tym razem były niedobory dwutlenku węgla, prze- stoje utylizacyjne związane z mnogością ognisk i liczbą utylizowanych stad, bra- kiem samochodów itp. Grypa wystąpiła na wielu terenach, a głównie na Mazow- szu, gdzie liczba zakażeń była kaskado- wa, co wynika z koncentracji ferm w tym rejonie. Gdyby nie program zwalczania grypy wprowadzony od kwietnia, epide- mia zakończyłaby się dużo później. ■ Wspomniał pan, że grypa ptaków już poja- wiła się w Belgii. Czy mając tegoroczne przy- kre doświadczenia już przygotowujecie się na ewentualny kolejny rzut choroby, który może być związany z jesienną migracją ptaków? – Zdefiniowaliśmy tereny wysokiego i średniego ryzyka wystąpienia tej cho- roby, przy uwzględnieniu mapy ognisk z poprzednich lat.Wykorzystaliśmy dane ornitologiczne, weterynaryjne, środowi- skowe i te, które wiążą się z koncentracją ferm.Tak przygotowana analiza pozwala na postawienie nowych wyzwań w zależ- ności od rejonów kraju.Wykrycie pierw- szego zakażenia, pierwszego ogniska i szybkiej reakcji może być zasadnicze dla dalszego rozprzestrzeniania się choroby i może decydować o tym, czy to będzie epizod trwający kilka tygodni czy epide- mia trwająca wiele miesięcy. ■ Kto będzie mógł zapoznać się ze strategią? – Przede wszystkim inspektorzy wete- rynarii, ale będzie dostępna także dla hodowców i organizacji branżowych.To ważne dla nas wszystkich. Straty zwią- zane z grypą ptaków, zwłaszcza z utratą stad rodzicielskich w powiatach Żuro- min, Mława i wielu innych, będziemy długo odrabiać.To jest uderzenie w naj- ważniejszy i do tej pory najmocniejszy sektor naszej gospodarki. Do tego pro- blemu trzeba podejść szczególnie po- ważnie. Jeśli w przypadku ASF w okre- ślonych terenach, przy zastosowaniu odpowiednich środków, można będzie uwolnić się od tego wirusa, tak w przy- padku grypy ptaków można się spodzie- wać „ataków” każdego roku. Bez planu działań na przyszłe lata będziemy nara- żeni na nieustanną powtórkę tego dra- matu, na co nie możemy sobie pozwolić. ■ Rzeczywiście setki rolników utraciło w tym roku swoje stada trzody chlewnej czy drobiu, ponosząc ogromne straty finansowe.Hodowcy świń mogą liczyć na rekompensaty i wyrów- nywanie tych strat. Czy taki program dotyczy także drobiarstwa? – Wyrównanie cen to jest program de- dykowany producentom świń. To jest program odbudowy stad po ASF. Środ- ki na ten cel są zapisane w programach krajowych i unijnych. W przypadku wysoce zjadliwej grypy ptaków Polska będzie występować do Komisji Euro- pejskiej o nadzwyczajne wsparcie. Te środki nie dotyczą zwalczania choroby, ale konieczności zatrzymania produk- cji i braku dochodów w czasie epide- mii. Wnioski są przygotowywane przez producentów, zajmuje się nimi Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.Wspólny wniosek krajowy, przedstawiony Komisji Europejskiej przez Ministra Rolnictwa, będzie dotyczył strat w tym i ubiegłym roku. Wniosek może być zrealizowany jednak dopiero w momencie uzyskania przez Polskę statusu kraju wolnego od grypy ptaków. ■ Czy to pozwoli na odzyskiwanie rynków eksportowych? – Niektóre rynki, takie jak Hong Kong czy Filipiny, staramy się odzyskać wcze- śniej. To jest przedmiotem szczególnej troski Ministerstwa Rolnictwa i Głów- nego Inspektoratu Weterynarii. Staramy się pomóc branży drobiarskiej, bo to nasz obowiązek. Polska jest znanym i cenio- nym producentem i eksporterem drobiu. Robimy wszystko, aby ponowne wejście na rynki światowe było szybkie, ale też abyśmy byli gotowi na kolejną falę grypy ptaków. ■ Od wielu miesięcy jesteśmy w jakimś sensie uwięzieni między wieloma wirusami. Bo prze- cież nadal trwa epidemia ASF, bo obawiamy się nawrotu grypy ptaków, a i nie widać końca epidemii koronawirusa wśród ludzi… – Jako Główny Lekarz Weterynarii i epidemiolog weterynaryjny pozwo- lę sobie powiedzieć, że w tym wielkim nieszczęściu, jakim jest COVID-19, jest jeden aspekt pozytywny – mamy szczepionki. Tylko od nas zależy, czy będziemy pomagać wirusowi nie szcze- piąc się lub czy będziemy pomagać bez- pieczeństwu naszych bliskich i innych obywateli, szczepiąc się i tworząc bufor immunologiczny dla szerzenia się tej epidemii. Epidemiolodzy, medycy, na- ukowcy twierdzą, i ja się do tego poglądu w stu procentach przychylam, że naszym największym cywilizacyjnym osiągnię- ciem jest walka z chorobami. Osiągnęli- śmy sukcesy w walce z wieloma zarazami i epidemiami dzięki lekom, antybioty- kom i szczepionkom. To jest droga do gwarancji bezpieczeństwa ludzi na ca- łym świecie. W przypadku grypy pta- ków istnieje szczepionka interwencyj- na stosowana w stadach rodzicielskich. Obecne przepisy dają możliwość wyboru tej metody walki. Jest ona jednak rzadko wykorzystywana ze względów finanso- wych i handlowych. Szczepionki na ASF nie ma. Jej opracowanie, a pracują nad tym najtęższe umysły świata naukowe- go na całym świecie, będzie milowym krokiem w walce z tą chorobą. Do tego czasu pozostają nam działania admini- stracyjne, prewencyjne. Afrykańskiego pomoru świń (ale także grypy ptaków) nie zwalcza się pojedynczo. Zwalcza się je tylko drużynowo. Najważniejsze jest to, żebyśmy działania resortu środowi- ska, łowiectwa, weterynarii, organizacji branżowych rolniczych i przetwórczych potrafili połączyć, stawiając na bioaseku- rację. Jeśli bioasekuracja, jako świadome działanie nie wejdzie w nasz nawyk, tak jak w przypadku koronawirusa mycie rąk i noszenie maseczek, to walka z ASF bę- dzie trudna, a nawet niemożliwa. ■ ISSN2080-3184 nr3 (53) wrzesień2019 W sierpniurozpocząłsiękolejny,trzyletniprogram promocji,współfinansowanyześrodkówUnii Europejskiej,któregolideremjestStowarzyszenie RzeźnikówiWędliniarzyRP.Kampania„Europapełna smaków–jakośći tradycja”,reklamującatrzygatunki mięsaorazwarzywaiowoce,skierowanajestdokrajów Azji.TymrazemprogramprezentowanowWietnamie iHongkongu WIĘCEJNASTRONACH28-29 PROMOCJANALATO,PROMOCJANALATA UcztauNeptunawGdańsku,MięsnaArenawPrzemyślu,ŚwiętomięsPolskiwKielcach, „Polskawieprzowinanapolskich tale- rzach”wregionach, „Ztalerzemgęsiego”wTVP3 ioczywiście „MięsozPolski”na targachPolagraFood– to tylkoczęśćakcji promującychmięso,takżerasrodzimych,którychorganizatorem jestStowarzyszenieRzeźników iWędliniarzyRP. Znakomitewrażeniezrobiłaakcja„UcztauNeptuna”,którakończyłategorocznyJarmarkDominikańskiwGdańsku.Nafinalemię- snego lataniezabrakłoznanychgdańszczan iPomorzan.Jarmark iUcztęzamykali:AlanAleksandrowicz,wiceprezydentGdańska; AndrzejBojanowski,prezesMiędzynarodowychTargówGdańskichoraz jegozastępcaPawełOrłowski,atakżePiotrLisakowski, znanygdańskigastronom;JanuszWalczak,przewodniczącyKomisjiZarządzającejFunduszuPromocjiMięsaWieprzowegooraz przedstawicieleSRWRP:AndrzejParafiniuk,JanuszRodziewicz iZbigniewNowak. WIĘCEJNASTRONACH24-25 FOT.OLGAMOSKOWIAK ISSN2080-3184 Tylko jednaz trzechczęściakcjipromocyjnej „WielkanocMięsneŚwiętaPolskaTradycja”odbyła się, zanimzapadładecyzjaozawieszeniuwszystkich imprez wkrajuzpowoduzagrożeniakoronawirusem. Promocjapodhasłem „DróbnaWielkanocnymStole” adresowanabyłagłówniemłodzieżypodczas tegorocznych TargówEdukacyjnychwPoznaniu WIĘCEJNASTRONIE22 nr1 (55) marzec2020 BRANŻAMIĘSNAWCIENIUKORONAWIRUSA Dziś trudno jeszczespekulować iszacować, jakdużestratyprzyniesiepandemiakoronawirusawpolskiejgospodarce ibranży mięsnej.Jedno jestpewne– jejskutkibędęogromne.Jużterazdochodządonassygnałyocoraztrudniejszejsytuacjiwzakładach mięsnych,gdziedotkliwiezaczynabrakować rąkdopracy.DlaPolski towyjątkowo trudnyczas.Zmagamysiębowiemztrzeba epidemiami–afrykańskimpomoremświń igrypąptakóworazkoronawirusem.Zanimpojawiłysiępierwszeprzypadkizachorowań, wNadarzynieodbyłysiętargidedykowanebranżyspożywczej–FoodTechExpoiWarsawPack.Ichoćzainteresowanietechnicznymi nowinkamibyłobardzoduże,to jednymzgłównymtematówrozmówpozostawałkoronawirus…. WIĘCEJNASTRONACH23-25 FOT.BOŻENASKARŻYŃSKA ISSN2080-3184 ISSN2080-3184 nr4 (54) grudzień2019 „ Bioasekuracja– to świadomość izdrowy rozsądek” –uważadrn.wet.MirosławWelz,zastępcaGłównego LekarzaWeterynarii,któryodkilku tygodnizajmuje się m.in.zwalczaniemafrykańskiegopomoru świńwPolsce. ASF jestgłównym tematem tegowydaniaBilansu Dodatniego.Okonsekwencjach rozprzestrzeniania się chorobywśróddzikównacorazwiększymobszarzePolski PISZEMYNASTRONACH6-21 JESIENNEWĘDLINYZDYPLOMAMI Grudzień tomiesiącwyjątkowobogatyw licznebranżowewydarzenia,spotkania,narady ikonferencje.Tood lat takżeczas wyłanianianajlepszychproducentówwędlin.52.DniPrzemysłuMięsnegobyłydoskonałąokazjądospotkaniadużegogrona przedstawicielibranżymięsnej zministrem rolnictwaJanemKrzysztofemArdanowskim,którywręczyłnagrody laureatom konkursu„Produktynajwyższej jakościwprzemyślemięsnym.Jesień2019”. STRONA25 FOT.BOŻENASKARŻYŃSKA ISSN2080-3184 Kiedywydarza sięcośdramatycznegomówimy,że światzatrzymał sięnachwilę…COVID-19zatrzymał światnawieledługichchwil. Zmienił światwokółnas.Ograniczyłprzestrzeń.Zabronił spotkań B2B.Zasiedliśmyprzedmonitoramipecetów i laptopów.Wirtualny świat,choć ionnierzadko skażonykomputerowymiwirusami, stał się teraznaszącodziennością.Onlineodbywają siękonferencje, debaty,webinaria.Onlineprzygotowywaliśmy towyjątkowe, niestety takżeprzezkoronawirusazdominowane,wydanieBilansu. Nawielu stronachpiszemyobranżymięsnej,którejprzyszło zmagać sięz trzemaplagami:COVID-19,ASF igrypąptaków… nr2 (56) grudzień2020 FOT.BOŻENASKARŻYŃSKA BYŁEŚZNAMINADOBRE INAZŁE 20 listopada zmarłKazimierzStańczyk (rocznik 1941),HonorowyPrezesStowarzyszeniaRzeźników iWędliniarzyRP, jego współzałożyciel idługoletniprezes;wyróżniany licznymiodznaczeniamipaństwowymi i związkowymi.W swojejwieloletniej praktycezawodowejwbranżymięsnejkierowałzakładamimięsnymiwWarszawie iwłasnąmasarniąwCzosnowie.Byłaktywnym działaczem społecznym i sportowym.Wspierałnie tylkoSRWRP, ale takżeZwiązekRzemiosłaPolskiego,CechWędliniarzy iRzeźnikówwm.st.Warszawie,byłczłonkiemdwóchKomisjiZarządzających–FunduszuPromocjiMięsaOwczego iKońskiego. 2grudniapożegnaliśmyGoznieukrywanymżalem… WIĘCEJNASTRONACH22-23 DRODZY CZYTELNICY I REKLAMODAWCY. Kolejny numer Bilansu Dodatniego ukaże się w grudniu. Tematem trzeciego wydania naszego magazynu będzie podsumowanie 2021 roku w branży mięsnej. Informacje o tymwydaniu – pod numerem tel. kom.: 509 68 57 88. Na reklamy czekamy do 25 listopada – email: bilans gazeta@tlen.pl
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5