Bilans wrzesień 2021

wrzesień 2021 BILANS DODATNI 1 5 Porozmawiajmy... O promocji eksportu polskich produktów, o jej zaletach i obszarach, które trzeba poprawić rozmawiamy z Bożeną Wróblewską , prezesem zarządu Centrum Promocji Krajowej Izby Gospodarczej. ■ Co jest mocną stroną w promocji polskich produktów za granicą? – Polscy przedsiębiorcy doskonale wy- korzystali szanse, jakie dało wejście na- szego kraju do Unii Europejskiej. Wy- konali gigantyczna pracę, aby stać się producentami na miarę firm zachodnich. Szybko staliśmy się globalnym konku- rentemw kilku sektorach. Produkujemy doskonałą wołowinę i wieprzowinę, po- szukiwaną na świecie. Co prawda ostat- nio borykamy się z kilkoma problemami, jak choćby ASF, przez co niektóre ryn- ki zostały dla nas zamknięte, ale mamy nadzieję, że jest to sytuacja przejściowa. Staliśmy się liderem w wielu sektorach branży spożywczej, która jest doceniana przez konkurencję z krajów wysokoro- zwiniętych. W tym tkwi nasza siła. Polska wyspecjalizowała się w efektyw- nym korzystaniu z unijnych środków na promocję w krajach trzecich. Potrafimy z sukcesem aplikować o środki, które jeszcze kilka lat temu wykorzystywane były przez firmy niemieckie, francuskie czy hiszpańskie. Teraz jesteśmy rów- norzędnym partnerem i konkurentem w dużych, wielomilionowych kampa- niach na rynkach zagranicznych. Pro- mując Unię Europejską, pokazujemy i reklamujemy jakość, wartość i tradycję polskich produktów . Chcę podkreślić, że dzieje się to dzięki dużej determinacji silnych organizacji branżowych. ■ Promocja polskich produktów na globalnym rynku – czego potrzeba, by przynosiła jeszcze większe efekty? – Potrzebujemy marki polskiej. Trzeba podjąć wysiłek w kierunku jej budowa- nia. Krajowa Izba Gospodarcza od po- czątku działalności podejmowała takie kroki. Stworzyliśmy Fundację Marki Polskiej, a od 2001 roku – wspólnie z polskim rządem – budowaliśmy stra- tegię polskiej marki. Promowanie żyw- ności musi się opierać o ogólną strategię prezentowania Polski jako kraju atrak- cyjnego, bezpiecznego pod względem produkcji żywności, nowoczesnego i przyjaznego inwestorom. ■ Jakie formy promocji wybierają polskie firmy spożywcze? – Polscy producenci, podobnie jak inni na świecie, najchętniej wybierają kon- takty bezpośrednie, czyli rozmowy B2B. Są one najlepszą i wymierną metodą na- wiązywania kontaktów. Chętnie wyjeż- dżamy na targi, które na wielu rynkach wciąż są bardzo ważnym sposobem bu- dowania relacji biznesowych i prezenta- cji produktów. W sektorze żywnościo- wym jest to szczególnie istotne, by móc produkt spróbować, ocenić estetykę opa- kowania, porozmawiać ze sprzedawcą. Targi dają dużą szansę na rekonesans, a nawet solidne badanie rynku. Obec- ność na targach pozwala poznać na- szą pozycję konkurencyjną, umożliwia obserwację głównych graczy na rynku i trendy konsumenckie. Trzeba bywać, trzeba wyjeżdżać, budować i zacieśniać relacje – nie zrealizuje się biznesu z kra- jami azjatyckimi, wysyłając maile z ofer- tami. To nie są rynki, które w ten sposób kupi się i zainteresuje. Podstawą są rela- cje osobiste i wzajemne zaufanie. Trzeba być bardzo czujnym i obserwować lokal- ną specyfikę, ponieważ uwarunkowania, tendencje i moda szybko się zmieniają. Konieczna jest ogromna wiedza i do- świadczenia, aby dobrze spożytkować pieniądze na marketing i promocję. ■ Czy polskie produkty mięsne widoczne są za granicą? – Programy promocji mięsa wieprzowe- go oraz wołowego są od ponad 13 lat bardzo aktywnie realizowane na ryn- kach azjatyckich, Afryki Północnej oraz na wewnętrznym rynku Unii Europej- skiej przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Od kilku lat progra- my te tworzone są i wdrażane w formie koszyka produktowego wspólnie Z Kra- jowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw. Trzeba przyznać, że te cztery grupy produktów doskona- le komponują się nie tylko na talerzu, ale także pięknie uzupełniają się w kre- acjach wizerunkowych, promujących polską i europejską żywność w ramach zagranicznych kampanii reklamowych. To połączenie pozwala polskie produkty uczynić bardziej rozpoznawalnymi. ■ Czy COVID-19 zmienił polski eksport i pla- ny Centrum Promocji KIG ? – Wartość eksportu żywności za 2020 rok to 34 mld złotych, o 2 mld więcej niż w poprzednim roku. To oznacza, że pandemia nie spowodowała zachwiania polskiego eksportu, wręcz utrzymała tendencję wzrostową. Polscy producenci i handlowcy utrzymali rynki zbytu, a na- wet zwiększyli sprzedaż. Produkujemy towary bezpieczne, godne zaufania, czyli takie, jakich obecnie oczekuje konsument na całym świecie. Polskie produkty będą jednak potrzebowały bardziej intensyw- nych działań promocyjnych, by przybli- żyć ogromny wachlarz naszej produkcji importerom, a konsumentów uwrażliwić na istotne walory smakowe i prozdrowot- ne artykułów spożywczych. W czasie światowego lockdownu zmu- szeni byliśmy prowadzić projekty pro- mocyjne w obszarze internetowych sieci społecznościowych. Skoro kon- sument poszukuje produktów w sieci, bo pandemia ograniczyła mu dostęp do swobodnego zakupu towarów, to musi mieć dostęp do wiarygodnych informacji o produktach. Dlatego tak ważna jest promocja w internecie, którą rozwijamy i realizujemy. ■ Na szczęście pojawiła się już szansa na po- wrót do tradycyjnych form kontaktów bizne- sowych i prezentacji produktów na targach międzynarodowych. – Na razie głównie w Europie pierwszą poważną próbą powrotu do spotkań B2B będzie wystąpienie producentów i prze- twórców mięsa wieprzowego oraz woło- wego podczas Międzynarodowych Tar- gówANUGAwKolonii. Mając nadzieję na dobre otwarcie, życzymy przedsiębior- com z branży mięsnej, w tym z SRWRP, efektywnego pobytu na targach i dobrych relacji biznesowych. ■ Budujmy i zacieśniajmy relacje

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5