Bilans wrzesień 2021

BILANS DODATNI wrzesień 2021 14 Informacje K ongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego odbywał się pod hasłem: „Bądźmy razem w tym trudnym dla wszystkich czasie – w jedności siła, sprawczość i skuteczność!”. Spotkanie, które honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałkowie województw, odbyło się 22 września w War- szawie. Organizatorem IX Kongresu było Stowarzyszenie Eksporterów Polskich, a te- matem: strategia eksportu polskiej żywności w okresie pandemii koronawirusa i po jej za- kończeniu. Dr Ryszard Kamiński, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, omówił działania resortu na rzecz eksportu polskiej żywności, wskazując na rolę polskiego rolnictwa i przetwórstwa w zdobywaniu no- wych rynków na świecie. Spotkanie było okazją do wyróżnienia eks- porterów polskiej żywności. Nagrody i odzna- czenia wręczali wiceminister Ryszard Kamiń- ski oraz senator Jerzy Chróścikowski. Puchar Ministra Rolnictwa i RozwojuWsi otrzymał laureat konkursu „Wybitny Eksporter Roku 2020” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu. Statuetki i Dyplomy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznano dla: Zakładów Mięsnych „Dobrosławów” Hen- ryk Amanowicz oraz Zakładu Metalowego AGROMASZ w Mrągowie. Odznaki Honorowe „Zasłużony dla Rolnic- twa” otrzymali m.in .: Anna Bodek, dyrektor Ubojni Drobiu „Piórkowscy” oraz Elżbieta Pa- kuła, technolog z tego zakładu; Mariusz Rusin oraz prezes Zakładów Mięsnych Silesia S.A. Podczas IX Kongresu odbyły się dwa panele dyskusyjne. Pierwszy poświęcony był działal- ności dyplomacji na rzecz wspierania eksportu polskiej żywności. Tematem drugiego panelu była polityka eksportowa w okresie i po pan- demii koronawirusa. Stwierdzono, że tematyka IX Kongresu wyszła naprzeciw zainteresowaniu eksporte- rów uczestniczących w obradach, którzy rów- nież pozytywnie odnieśli się do możliwości wykorzystania potencjału eksportu żywności oraz kierunków zagranicznej ekspansji przed- siębiorstw. W tym zakresie priorytetowymi zadaniami będą: ■ tworzenie silnych marek, stanowiących siłę napędową rozwoju eksportu rolno-spożywczego ■ aktywizowanie dyplomacji ekonomicznej na rzecz wspierania eksportu polskiej żywności ■ aktywizowanie działań eksporterów rol- no-spożywczych w celu utrzymania eksportu ■ wzmocnienie promocji na rynkach perspek- tywicznych – azjatyckich, afrykańskich i po- łudniowo-amerykańskich. W czasie IX Kongresu zwrócono uwagę na potrzebę kontynuowania konkretnej działal- ności informacyjno-promocyjnej na rynkach zagranicznych. Podkreślono także znaczącą rolę informacji i publicystyki ekonomicznej w mediach oraz konstruktywną współpracę z mediami, której sprzyja Korpus Promotorów Eksportu Polskiego. Uczestnicy IX Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego uważają, że urzeczywistnianie wyzwań eksportowych w okresie i po pandemii może przyczynić się do przyspieszenia złagodzenia skutków za- mrożenia gospodarczego. Chodzi o wykorzy- stanie zainteresowania polskimi produktami na dotychczasowych i nowych, potencjalnych rynkach zagranicznych. IX Kongres Eksporterów Przemysłu Rol- no- Spożywczego, mając na uwadze potrzebę utrzymania eksportu rolno-spożywczego, de- klaruje współdziałanie Stowarzyszenia Eks- porterów Polskich z przedsiębiorcami, banka- mi, instytucjami i organami rządowymi oraz samorządowymi w celu wykorzystania poten- cjalnych możliwości gospodarczych i kadro- wych, a także zaplecza naukowo-badawczego na rzecz utrzymania trendu proeksportowego polskiego rolnictwa. SEP Fot. Bożena Skarżyńska IX Kongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego Siła, sprawczość i skuteczność Nagrodzeni podczas IX Kongresu Eksporterów W imieniu Henryka Amanowicza nagrodę odebrał Janusz Rodziewicz, prezes SRW RP

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5