Bilans wrzesień 2021

BILANS DODATNI wrzesień 2021 10 Wydarzenia T egoroczna edycja Uczty u Neptuna odbyła się w dniach 14-15 sierpnia. Miejscem tego wyjątkowego pro- mocyjnego spotkania była historyczna Ka- townia przy Długim Targu w Gdańsku. Ta mięsna impreza, organizowana przez SRW RP, weszła już na stałe do kalendarza Jar- marku Dominikańskiego. Uczta u Neptuna to największe wydarzenie na Pomorzu, promujące patriotyzm konsu- mencki i zachęcające do spożywania mięsa. Cieszy, że z roku na rok jej uczestników przy- bywa. W czasie dwudniowej akcji prowadzo- na była degustacja mięsa wieprzowego i wo- łowego. I tym razem nie mogło zabraknąć kilkusetkilogramowego byka oraz prosiaka, które przyrządzono na rożnie. Smakoszy dań mięsnych przyciągał pyszny gulasz (w sobotę wieprzowy, a w niedzielę wołowy) przygoto- wany w gigantycznym kotle. Co roku organizatorzy starają się zaskaki- wać uczestników nowymi frykasami. Tym ra- zem, poza kiełbaskami, karkówką czy kaszan- ką z grilla, można było skosztować smacznych szaszłyków, burgerów, a także tzw. szarpanej wieprzowiny i wołowiny. Ulubionym „przystankiem” najmłodszych było miejsce, gdzie zastawiono dla nich słony i słodki stół. Tammogli spróbować m.in . corn dogów (popularnych szczególnie w Stanach Zjednoczonych parówek w cieście kukurydzia- nym) lub bułeczek w kształcie świnek. Na słod- kim stole na najmłodszych czekały pierniki z logotypem Produkt Polski, muffinki coraz ciastka w kształcie świnki. Każdy młody degu- stator, zanimwybrał smakołyk, odpowiadał na proste pytanie na temat wieprzowiny lubmięsa wołowego. Największymuznaniem, szczegól- nie wśród nastolatków, cieszyły się hot dogi oraz burgery. Tę wyjątkową degustację umilał występ zespołu Johny Roger. Na gości Uczty, oprócz mięsnych pyszno- ści, czekała również spora dawka przydatnej wiedzy. Specjalistka z zakresu dietetyki opo- wiadała zgromadzonym o wpływie mięsa na organizm człowieka oraz o doborze odpowied- niej diety, opartej omięso wieprzowe i wołowe. Ze względu na wymogi sanitarno-epide- miologiczne w tym roku teren naszego wy- darzenia trzeba było otoczyć barierkami, a przed ustawieniem się w kolejce każdy uczest- nik biesiady musiał zdezynfekować dłonie. W ciągu dwóch dni ucztowania u Neptuna wydano blisko 45 tysięcy porcji dań i smako- łyków mięsnych. Organizatoremwydarzenia było Stowarzy- szenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Największe święto mięsa w Polsce Uczta u Neptuna 2021 Działanie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5