Bilans marzec 2021
marzec 2021 BILANS DODATNI 0 9 Warsztaty z SRW RP Listeria monocytogenes – pole minowe zakładu S towarzyszenie Rzeźników i Wędli- niarzy RP postawiło w tym roku na szkolenia online adresowane do członków i sympatyków tej organizacji. Na cały rok 2021 zaplanowano warsztaty i spot- kania ze specjalistami z różnych dziedzin. 10 marca odbyły się warsztaty pod hasłem: „Listeria monocytogenes jako zagrożenie w produkcji i dystrybucji żywności”. Inter- netowe spotkanie miało wyjątkowy charakter z kilku względów. Prowadził je Jacek Kuchar- ski, lekarz weterynarii, znawca i propagator zagadnień związanych z produkcją żywno- ści. Warsztaty po raz pierwszy odbywały się z wykorzystaniem platformy Zoom, która daje – o czym mogło się przekonać dwadzie- ścioro ich uczestników – ogromne możliwo- ści w prowadzeniu tego typu szkoleń. Doktor Jacek Kucharski w swoim kilkugodzinnym wykładzie wykorzystał różnorodne narzę- dzia – od znakomicie przygotowanej wielo- wątkowej i barwnej prelekcji, po prezentację ogromnej ilości dokumentów, aktów praw- nych, artykułów w prasie medycznej, wete- rynaryjnej i branżowej, po informacje o fir- mach produkujących środki i urządzenia do walki z Listerią. Nic zatem dziwnego, że choć spotkanie przewidziano na 2 godziny, trwało niemal dwa razy dłużej. Po zakończeniu prezentacji Jacek Kuchar- ski oddał głos uczestnikom warsztatów (GS Żukowo, GS Pruszcz, Dobrowolscy, Kon- spol Holding, Drosed, Animex, ZM Wal- di), którzy mogli zadać pytania dotyczące wykładu, ale także problemów, jakie Listeria stwarza w ich zakładach. Niepokój, jaki to- warzyszył uczestnikom, pracownikom firm mięsnych i drobiarskich, wynikał nie tylko z informacji o bakterii, coraz powszechniej- szej w przemyśle spożywczym, ale także o raportach RASFF, z których jasno wy- nika, że w ubiegłym roku Polska znalazła się na niechlubnym drugim miejscu w Unii Europejskiej pod względem zgłoszeń stwier- dzających obecność Listerii monocytogenes w eksportowanej żywności. – Polska jest jednym z największych pro- ducentów i eksporterów wielu produktów spożywczych. Zadaniem wszystkich jej wy- twórców jest troska o to, by produkować żyw- ność najwyższej jakości, w której dociekliwi badacze próbek nie znajdą obecności Listerii czy Salmonelli – podkreślał Jacek Kucharski. Właśnie Salmonella będzie kolejnym te- matem warsztatów. 24 marca poprowadzi je ponownie doktor Jacek Kucharski, który stwierdził, że z uwagi na liczbę niepokojących informacji o zakażeniu tą bakterią konieczne jest dogłębne poznanie zagrożeń i możliwości skutecznej walki na każdym etapie produkcji żywności. reklama
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5