Bilans marzec 2021

BILANS DODATNI marzec 2021 0 8 Porozmawiajmy... ■ Z arząd Stowarzyszenia Rzeźników i Wę- dliniarzy RP za jeden z głównych celów dzia- łalności od lat stawia pomoc w szkoleniu pra- cowników branży mięsnej. Organizowaliście wiele konferencji tematycznych, seminariów i warsztatów. Pandemia koronawirusa unie- możliwiła bezpośrednie spotkania. Okazuje się jednak, że online można organizować je z powodzeniem. – Pod koniec ubiegłego roku nawiąza- liśmy współpracę z GrupaYak, która organizuje szkolenia pracowników firm z różnych branż. Na początek zaintere- sował nas temat platformy Linkedln i jej marketingowe wykorzystywanie przez zakłady z branży mięsnej. Ta platforma daje możliwość organizacji spotkań czy integracji pracowników. ■ Co jest niezwykle ważne w czasie pandemii, gdy wiele osób pracuje zdalnie. – To prawda, dlatego w tym roku po- stanowiliśmy iść o krok dalej i pokazać, że spotkania z przedstawicielami Yak mogą być pretekstem do wprowadze- nia innowacji w zakresie zarządzania firmą. Lutowe szkolenie „Zwiększenie wartości paragonu w sieci sklepów deta- licznych”, było poświęcone skuteczniej- szej formie sprzedaży w firmach, które posiadają swoje sklepy. Celem Yak jest pozyskanie klientów, którzy zdecydu- ją się wprowadzić proponowany przez nich mechanizm zysków w sklepach mięsnych, między innymi poprzez po- prawę w nich obsługi konsumentów. ■ Czy ma pani wiedzę na temat efektów pracy sklepów, w których przeprowadzono szkole- Z ILONĄ PORADOWSKĄ Z BIURA SRW RP, ORGANIZUJĄCĄ CYKLICZNE WARSZTATY DLA CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA, ROZMAWIA BOŻENA SKARŻYŃSKA nia z ich pracownikami? – Nasze warsztaty miały na celu zainte- resowanie szefów firm mięsnych takim rozwiązaniem. Wiem, że jedna z dużych firm drobiarskich, mająca sieć własnych sklepów, zdecydowała się na propono- wany program. Efekty są widoczne nie tylko w jakości oferowanych usług, ale także w zyskach tych placówek. ■ Czy SRWRP będzie nadal współpracować z Grupą Yak? – W ostatnich dniach omówiliśmy te- maty kolejnych spotkań, o czym poin- formujemy w naszych mailingach. ■ Nowa grupa pani zadań w Stowarzyszeniu, to jest przygotowywanie warsztatów z udzia- łem lekarza weterynarii Jacka Kucharskiego, doskonale znanego członkom SRW RP. – Wspólnie z doktorem Jackiem Ku- charskim zorganizujemy cykl szkoleń dla pracowników zakładów mięsnych. Pierwszy temat, jaki zaproponowaliśmy naszym członkom, to: „Listeria mono- cytogenes jako zagrożenie w produkcji i dystrybucji żywności”. Kolejnymi te- matami będzie ochrona przed salmo- nellą oraz koronawirusem w zakładach mięsnych. Problemów, które dotykają zakłady branży mięsnej, jest wiele. Je- steśmy gotowi o nich rozmawiać podczas szkoleń w kolejnych miesiącach. ■ Wmarcowych e-warsztatach poświęconych listerii uczestniczyło kilkanaście osób. Czy możliwy jest udział w takich spotkaniach większej liczby uczestników? – Jeśli zgłoszą się zakłady, które chcia- łyby przeszkolić swoich pracowników na temat listerii, zorganizujemy ko- lejną sesję. Liczba takich spotkań jest nieograniczona, wszystko zależy od zainteresowania szkoleniami. Wykupi- liśmy roczny abonament na platformie Zoom. Mamy możliwość łączenia się nawet z grupą 100 osób. Preferujemy jednak e-spotkania do 20 uczestników, ponieważ w takim gronie łatwiej jest prowadzić szkolenie, odpowiadać na pytania i prowadzić dyskusję. Z tego, co się orientujemy, platforma Zoom jest doskonale znana w zakładach mięsnych. Jest łatwa w obsłudze. Każdy z uczestni- ków naszych warsztatów przed ich roz- poczęciem otrzymuje od nas link, który umożliwia łączenie się z prowadzącym szkolenie. ■ Czy spotkania, dotyczące problemów we- terynaryjnych, wyczerpują plany szkoleń na ten rok? – Chcemy maksymalnie wykorzystać platformę Zoom i organizować wiele innych warsztatów. Planujemy wrócić do tematu etykietowania i wyliczania składników odżywczych, które – co wiemy z rozmów z członkami SRW RP – nadal cieszą się dużym zaintere- sowaniem. Czekamy także na sugestie tematów, które dotyczą codziennych problemów w zakładach mięsnych. ■ Gdzie takie tematy można zgłaszać? – Jak zawsze w biurze SRWRP pod nu- merem telefonu: 507 130 369 oraz adre- semmailowym: biuro.srwrp@gmail.com ■ Spotkajmy się na… platformie ISSN2080-3184 nr3 (53) wrzesień2019 W sierpniurozpocząłsiękolejny,trzyletniprogram promocji,współfinansowanyześrodkówUnii Europejskiej,któregolideremjestStowarzyszenie RzeźnikówiWędliniarzyRP.Kampania„Europapełna smaków–jakośći tradycja”,reklamującatrzygatunki mięsaorazwarzywaiowoce,skierowanajestdokrajów Azji.TymrazemprogramprezentowanowWietnamie iHongkongu WIĘCEJNASTRONACH28-29 PROMOCJANALATO,PROMOCJANALATA UcztauNeptunawGdańsku,MięsnaArenawPrzemyślu,ŚwiętomięsPolskiwKielcach, „Polskawieprzowinanapolskich tale- rzach”wregionach, „Ztalerzemgęsiego”wTVP3 ioczywiście „MięsozPolski”na targachPolagraFood– to tylkoczęśćakcji promującychmięso,takżerasrodzimych,którychorganizatorem jestStowarzyszenieRzeźników iWędliniarzyRP. Znakomitewrażeniezrobiłaakcja„UcztauNeptuna”,którakończyłategorocznyJarmarkDominikańskiwGdańsku.Nafinalemię- snego lataniezabrakłoznanychgdańszczan iPomorzan.Jarmark iUcztęzamykali:AlanAleksandrowicz,wiceprezydentGdańska; AndrzejBojanowski,prezesMiędzynarodowychTargówGdańskichoraz jegozastępcaPawełOrłowski,atakżePiotrLisakowski, znanygdańskigastronom;JanuszWalczak,przewodniczącyKomisjiZarządzającejFunduszuPromocjiMięsaWieprzowegooraz przedstawicieleSRWRP:AndrzejParafiniuk,JanuszRodziewicz iZbigniewNowak. WIĘCEJNASTRONACH24-25 FOT.OLGAMOSKOWIAK ISSN2080-3184 Tylko jednaz trzechczęściakcjipromocyjnej „WielkanocMięsneŚwiętaPolskaTradycja”odbyła się, zanimzapadładecyzjaozawieszeniuwszystkich imprez wkrajuzpowoduzagrożeniakoronawirusem. Promocjapodhasłem „DróbnaWielkanocnymStole” adresowanabyłagłówniemłodzieżypodczas tegorocznych TargówEdukacyjnychwPoznaniu WIĘCEJNASTRONIE22 nr1 (55) marzec2020 BRANŻAMIĘSNAWCIENIUKORONAWIRUSA Dziś trudno jeszczespekulować iszacować, jakdużestratyprzyniesiepandemiakoronawirusawpolskiejgospodarce ibranży mięsnej.Jedno jestpewne– jejskutkibędęogromne.Jużterazdochodządonassygnałyocoraztrudniejszejsytuacjiwzakładach mięsnych,gdziedotkliwiezaczynabrakować rąkdopracy.DlaPolski towyjątkowo trudnyczas.Zmagamysiębowiemztrzeba epidemiami–afrykańskimpomoremświń igrypąptakóworazkoronawirusem.Zanimpojawiłysiępierwszeprzypadkizachorowań, wNadarzynieodbyłysiętargidedykowanebranżyspożywczej–FoodTechExpoiWarsawPack.Ichoćzainteresowanietechnicznymi nowinkamibyłobardzoduże,to jednymzgłównymtematówrozmówpozostawałkoronawirus…. WIĘCEJNASTRONACH23-25 FOT.BOŻENASKARŻYŃSKA i ISSN2080-3184 ISSN2080-3184 nr4 (54) grudzień2019 „ Bioasekuracja– to świadomość izdrowy rozsądek” –uważadrn.wet.MirosławWelz,zastępcaGłównego LekarzaWeterynarii,któryodkilku tygodnizajmuje się m.in.zwalczaniemafrykańskiegopomoru świńwPolsce. ASF jestgłównym tematem tegowydaniaBilansu Dodatniego.Okonsekwencjach rozprzestrzeniania się chorobywśróddzikównacorazwiększymobszarzePolski PISZEMYNASTRONACH6-21 JESIENNEWĘDLINYZDYPLOMAMI Grudzień tomiesiącwyjątkowobogatyw licznebranżowewydarzenia,spotkania,narady ikonferencje.Tood lat takżeczas wyłanianianajlepszychproducentówwędlin.52.DniPrzemysłuMięsnegobyłydoskonałąokazjądospotkaniadużegogrona przedstawicielibranżymięsnej zministrem rolnictwaJanemKrzysztofemArdanowskim,którywręczyłnagrody laureatom konkursu„Produktynajwyższej jakościwprzemyślemięsnym.Jesień2019”. STRONA25 FOT.BOŻENASKARŻYŃSKA nży d ISSN2080-3184 Kiedywydarza sięcośdramatycznegomówimy,że światzatrzymał sięnachwilę…COVID-19zatrzymał światnawieledługichchwil. Zmienił światwokółnas.Ograniczyłprzestrzeń.Zabronił spotkań B2B.Zasiedliśmyprzedmonitoramipecetów i laptopów.Wirtualny świat,choć ionnierzadko skażonykomputerowymiwirusami, stał się teraznaszącodziennością.Onlineodbywają siękonferencje, debaty,webinaria.Onlineprzygotowywaliśmy towyjątkowe, niestety takżeprzezkoronawirusazdominowane,wydanieBilansu. Nawielu stronachpiszemyobranżymięsnej,którejprzyszło zmagać sięz trzemaplagami:COVID-19,ASF igrypąptaków… nr2 (56) grudzień2020 FOT.BOŻENASKARŻYŃSKA BYŁEŚZNAMINADOBRE INAZŁE 20 listopada zmarłKazimierzStańczyk (rocznik 1941),HonorowyPrezesStowarzyszeniaRzeźników iWędliniarzyRP, jego współzałożyciel idługoletniprezes;wyróżniany licznymiodznaczeniamipaństwowymi i związkowymi.W swojejwieloletniej praktycezawodowejwbranżymięsnejkierowałzakładamimięsnymiwWarszawie iwłasnąmasarniąwCzosnowie.Byłaktywnym działaczem społecznym i sportowym.Wspierałnie tylkoSRWRP, ale takżeZwiązekRzemiosłaPolskiego,CechWędliniarzy iRzeźnikówwm.st.Warszawie,byłczłonkiemdwóchKomisjiZarządzających–FunduszuPromocjiMięsaOwczego iKońskiego. 2grudniapożegnaliśmyGoznieukrywanymżalem… WIĘCEJNASTRONACH22-23 DRODZY CZYTELNICY I REKLAMODAWCY. Kolejny numer Bilansu Dodatniego ukaże się we wrześniu. Tematem drugiego wydania naszego magazynu będzie Polagra 2021 – poświęcona branży mięsnej. Informacje o tymwydaniu – pod numerem tel. kom.: 509 68 57 88. Na reklamy czekamy do 10 września – email: bilans gazeta@tlen.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5