Bilans marzec 2021

marzec 2021 BILANS DODATNI 0 7 Informacje z SRW RP KALENDARIUM PRACY BIURA SRW RP: STYCZEŃ 12.01 – Spotkanie online (organizator FGŻ) poświęcone aktualnej sytu- acji na amerykańskim rynku soi. 20.01 – Webinarium Enel X na temat programów DSR (energia w przed- siębiorstwie). 28.01 – Dzień informacyjny (Info Day) zorganizowany przez DG AGRI (Dyrekcja Generalna Rolnictwa i Rozwoju Wsi) oraz CHAFETA (unijna Agencja Wykonawcza ds. Konsumenta, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności). LUTY 9.02 – WebinariumMRiRW „Eksport rolno-spożywczy do krajów trze- cich – wsparcie ze strony administracji i placówek zagranicznych RP”. 16.02 – WebinariumMinisterstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: ,,Republika Południowej Afryki – rynek rolno-spożywczy”. – Webinarium „Republika Południowej Afryki – rynek rolno-spożywczy. Potencjał, możliwości, bariery”. 18.02 – „Zwiększenie wartości paragonu w sieci sklepów detalicznych” – panel Grzegorza Turniaka, Piotra Kolmasa i Piotra Makowskiego, GrupaYak. 23.02 – Konferencja TVP Bydgoszcz i SRW RP na temat programu pro- mocji „Pospołu z wieprzem i wołu”. 25.02 – WebinariumMinisterstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: „Hongkong online. Biznes w czasach pandemii”. MARZEC 2.03 – Webinarium POLPIG: „Utrzymywanie macior w sekcjach porodo- wych w kojcach bezjarzmowych”. 5.03 – Spotkanie Branżowego Porozumienia ds. Walki z ASF. 09.03 – Warsztaty dr. Jacka Kucharskiego „Listeria monocytogenes jako zagrożenie w produkcji i dystrybucji żywności”. 11.03 – Konferencja – „Kolej dla żywności: potencjał logistyczny Spółek Grupy PKP we wsparciu eksportu polskich produktów rolnych i spożyw- czych”. 16.03 – Konferencja UOKiK – „Nieuczciwe praktyki handlowe”. 16.03-17.03 – WebinariumMinisterstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: „Info Day – unijna polityka promocyjna 2021”. 23.03 – Webinarium firmy Enel X na temat programów DSR (energia w przedsiębiorstwie). 24.03 – Warsztaty dr. Jacka Kucharskiego „Salmonella – główny pro- blem producentów żywności w Polsce.” Bumerang wrócił… B yliśmy przekonani, że koronawi- rus jest najważniejszym problemem branży mięsnej. Jednak dzięki szyb- kiej reakcji i współpracy z Głównym Inspek- toratem Sanitarnym udało nam się wdrożyć procedury oraz powołać koordynatorów, którzy do dzisiaj utrzymują przemysł mię- sny, choć z wielkimi problemami, to jednak dość stabilnie. Jak się okazało po kilkunastu miesiącach, COVID-19 nie jest głównym problemem w branży mięsnej. Połączenie koronawirusa z afrykańskim pomorem świń, grypą pta- ków i brexitem demoluje plany produkcyj- ne, inwestycyjne i eksportowe całej branży mięsnej. Ta sytuacja na rynku powoduje zmiany w polityce sprzedaży i zwiększenie uwagi na rynek wewnętrzny. Ciągła walka Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego z ASF-em i grypą ptaków oraz kolejne przesuwanie ter- minu obowiązywania świadectw zdrowia, dla towarów wysyłanych do Wielkiej Brytanii, wprowadza nerwowość w naszym sektorze. Jakby nie dość tych problemów, niczym bumerang wracają sprawy, które bulwersują od kilku lat całą branżę mięsną – od hodow- ców do przetwórców. Trwające konsultacje do projektu ustawy „O przeciwdziałaniu wyko- rzystywania przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi” to na dzisiaj najpilniejsza sprawa do uregulowania. Branża mięsna wraz z producentami rol- nymi od początku opowiadała się za mak- symalnym skróceniem terminów płatności. Wynegocjowany 30-dniowy termin jest kom- promisem, za którym się zdecydowanie opo- wiadamy. Dodatkowo Zarząd Stowarzyszenia Rzeź- ników i Wędliniarzy RP wystosował stano- wisko naszej organizacji do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z proś- bą o wprowadzenie następujących przepisów do procedowanej ustawy. Po pierwsze – ter- min zapłaty liczony od dnia dostawy, a nie wpływu faktury. Po drugie – zakaz jakich- kolwiek rekompensat. Inaczej sieć wystawia nieuzasadnioną fakturę (np. marketingową) i nie płaci za towar. Wyjaśnienie takich sytu- acji sytuacji trwa do pół roku, co uniemożliwia prawidłowy handel. Kolejny problem, relacjonowany przez SRW RP od wielu lat, to promocyjne ceny w sieciach handlowych. Czy mogą, na co zwracamy szczególną uwagę, nasze polskie sklepy firmo- we konkurować z ceną o kilkadziesiąt procent niższą niż obowiązujące? Jesteśmy zdetermi- nowani i permanentnie wysyłamy kalkulacje do MRiRW i UOKIK wraz z naszym kate- gorycznym sprzeciwemwobec takich praktyk. Bumerang wrócił… Mamy nadzieję, że władze państwowe są równie zdetermino- wane jak SRW RP. Piotr Ziemann, Wiceprezes SRW RP DRODZY CZYTELNICY I REKLAMODAWCY. Kolejny numer Bilansu Dodatniego ukaże się we wrześniu. Tematem drugiego wydania naszego magazynu będzie Polagra 2021 – poświęcona branży mięsnej. Informacje o tymwydaniu – pod numerem tel. kom.: 509 68 57 88. Na reklamy czekamy do 10 września – email: bilans gazeta@tlen.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5