Bilans marzec 2021

D obre relacje między wszystkimi ogniwami łańcucha, to warunek prawidłowej, rynkowej wyceny produktów, odzwierciedlającej faktyczne koszty produkcji i zapewniającej sprawiedli- wy podział wartości dodanej i optymalny po- ziom inwestycji w całym sektorze rolno-żyw- nościowym – powiedział minister rolnictwa Grzegorz Puda, otwierając konferencję onli- ne „Nieuczciwe praktyki handlowe – imple- mentacja dyrektywy 2019/633 i egzekwowa- nie przepisów” . Podczas konferencji, zorganizowanej 16 marca przez Ministerstwo Rolnictwa i Roz- woju Wsi, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów i Krajowy Ośrodek Wspar- cia Rolnictwa zaprezentowano obowiązujące ramy prawno-instytucjonalne oraz plano- wane zmiany w obszarze przeciwdziałania nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Minister Grzegorz Puda poinformował, że nowe przepisy: ■ mają zagwarantować bardziej przejrzyste warunki funkcjonowania podmiotów w obro- cie produktami rolnymi i spożywczymi; ■ przyczynią się do odbudowy rynków lo- kalnych i do ochrony rolników oraz małych i średnich przedsiębiorstw, prowadzących działalność w obszarze sprzedaży i przetwór- stwa surowców rolnych; ■ wzmocnią pewność prowadzenia działal- ności rolniczej, co pośrednio będzie miało wpływ na konkurencyjność gospodarstw rodzinnych i lepszą opłacalność działalności rolniczej. Wzmocnienie pozycji producenta rolnego Minister zadeklarował, że resort rolnictwa będzie dalej podejmował działania, które wzmocnią pewność prowadzenia działalności rolniczej oraz wzmocnią pozycję producenta rolnego w łańcuchu dostaw. Przypomniał, że jednym z 9 głównych celów Wspólnej Poli- tyki Rolnej w nowej perspektywie finansowej jest wzmocnienie pozycji producenta rolnego. – Cel ten będzie realizowany m.in . poprzez promowanie współpracy rolników, krótkie łańcuchy rynkowe i krótkie łańcuchy sprze- daży oraz wzmacnianie niewielkich zakładów w zakresie przetwórstwa rolno-żywnościo- wego, które zapewnia konkurencję między podmiotami skupującymi surowce rolne – podkreślił minister Grzegorz Puda. Działania podejmowane przez UOKiK Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów przedstawił bi- lans działań podejmowanych przez UOKiK. – Ponad 80 postępowań i 90 wystąpień do przedsiębiorców, ponad 700 mln zł nałożo- nych kar i ponad pół miliarda spłaconych zaległości finansowych dużych podmiotów wobec mniejszych kontrahentów. To bilans naszych działań na podstawie ustawy o zwal- czaniu nieuczciwego wykorzystywania prze- wagi kontraktowej. Prezes Chróstny podkreślił, że dzięki tym przepisom możliwa stała się szybka i sku- teczna eliminacja nieprawidłowości na rynku rolno-spożywczym. Zaznaczył też, że choć obecna ustawa w dużej mierze jest zgodna z założeniami dyrektywy, to nowe przepi- sy poprawią funkcjonowanie rynku żywno- ści i pomogą walczyć z nadużyciami na nim. – Cieszę się, że projektodawca uwzględnił postulaty Urzędu, np. dotyczące możliwości wydania przez prezesa UOKiK istotnego po- glądu w sprawie i tym samym pomocy przed- siębiorcom i rolnikom w sporze z dużym i nie zawsze uczciwym kontrahentem – podsumo- wał prezes UOKiK. Podczas spotkania omówione zostały rów- nież prowadzone przez UOKiK postępowa- nia dotyczące przeciwdziałania nieuczciwe- mu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej, najczęściej występujące nieprawidłowości w relacji dostawca – nabywca. Przedstawiono priorytety UOKiK na 2021 r., którymi są m.in. : ■ kwestie dotyczące rabatów i opłat związanych ze sprzedażą produktów rolno-spożywczych; ■ monitorowanie sytuacji na rynku tuczu kon- traktowego i nasion. Rola KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola, dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa zaznaczyła, że KOWR, jako in- stytucja, bezzwłocznie reaguje na pisemne zawiadomienia producentów rolnych o po- dejrzeniu naruszenia przepisów dotyczących obowiązku zawierania umów pomiędzy rol- nikiem a jego pierwszym nabywcą. – Monitorujemy sytuację w różnych sekto- rach rynków rolnych, w których zidentyfiko- wano problemy i na bieżąco stara się podejmo- wać czynności prewencyjne – poinformowała Małgorzata Gośniowska-Kola. Łańcuch dostaw żywności – przepisy prawne W trakcie konferencji przedstawiono gene- zę, założenia oraz cele dyrektywy 2019/633 w sprawie nieuczciwych praktyk handlo- wych w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spo- żywczych. Krótko podsumowano zgłoszone w trakcie konsultacji społecznych uwagi do projektu ustawy wdrażającej dyrektywę. Zaprezentowano również obecnie obowią- zujące przepisy ustawy z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzy- stywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi oraz za- kres wprowadzonych zmian, a także przepisy w zakresie wprowadzenia obowiązku zawie- rania pisemnych umów na dostarczenie pro- duktów rolnych. Wirtualnej wymianie doświadczeń towa- rzyszyło ponad 200 uczestników – reprezen- tantów podmiotów łańcucha dostaw produk- tów rolnych i spożywczych, które prowadzą działalność w Polsce. Biuro Prasowe UOKiK Fot. MRiRW Nowe przepisy poprawią funkcjonowanie rynku Uczciwy łańcuch dostaw żywności marzec 2021 BILANS DODATNI 2 9 Informacje

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5