Bilans marzec 2021

BILANS DODATNI marzec 2021 2 8 Informacje Ż ywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce ru- sza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny. – Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w ogólnoświa- towe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji; aby zdawał sobie sprawę z tego, skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwór- czym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda, przedstawiając projekt. Prace nad projektem, roboczo nazwanym „Paszportyzacja Polskiej Żywności”, zainicjowałoMinisterstwo Rolnictwa i RozwojuWsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz GovTech Polska w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Pierwszym wydarzeniem, które zapoczątkowało prace nad pro- jektem, była zorganizowana w 2020 roku konferencja. Uczestniczy- ło w niej około 150 osób z kraju i zagranicy, w tym przedstawiciele producentów rolnych, eksperci zajmujący się marketingiem, dostawcy technologii oraz przedstawiciele administracji. Podczas konferencji zaprezentowano koncepcje oraz możliwość stworzenia lub wykorzy- stania już istniejących rozwiązań w zakresie identyfikacji żywności. Prowadzone były także warsztaty z uczestnikami łańcucha dostaw z rynku wołowiny i rynku ziemniaka, a także warsztaty z dostawcami technologii, z instytucjami administracji publicznej, odpowiedzialny- mi za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności. Kolejnym etapemwdrażania pilotażowego projektu „Paszportyzacja Polskiej Żywności” było przygotowanie listu intencyjnego. Podpisali go: Justyna Orłowska, pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech; Grzegorz Puda, minister rolnictwa i rozwoju wsi; Wojciech Kędzia, zastępca dyrektora generalnego Krajowego OśrodkaWsparcia Rolnictwa ; Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii; Mag- dalena Świderska, zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; Andrzej Chodkowski, Główny In- spektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa; Halina Szymańska, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa; Krzysztof Sacz- ka, Główny Inspektor Sanitarny, Alvin Gajadhur, Główny Inspektor Transportu Drogowego. –Mamy bardzo dobry sektor rolny i bardzo dobry sektor cyfryzacji. Teraz łączą się te dwa światy, abyśmy wiedzieli, co się dzieje z żyw- nością. Jako konsumenci jesteśmy teraz bardzo wymagający. Już nie chcemy tylko smacznej żywności, ale przede wszystkim zdrowej, na- turalnej i wysokiej jakości – podkreśliła Justyna Orłowska. Budowa systemu jest odpowiedzią na rosnące oczekiwania konsu- mentów. Wykorzystanie systemów śledzenia oraz identyfikowania produktów staje się koniecznością, gwarantującą polskiemu sektoro- wi rolno-spożywczemu utrzymanie pozycji liczącego się na świecie dostawcy żywności. Polscy uczestnicy łańcucha żywnościowego w coraz większym stop- niu są przekonani o celowości wprowadzania innowacyjnych roz- wiązań, zmierzających do zwiększenia efektywności pozyskiwania i przepływu informacji o produkcie. Wdrożenie projektu zapewnieni możliwość uzyskania wiarygodnej informacji o żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, co jest zgodne z rosnącymi oczekiwaniami konsumentów, którzy poszukują transparentnej informacji o pocho- dzeniu produktu żywnościowego. Na podstawie informacji MRiRW Fot. Minrol Polska żywność z paszportem Sygnatariusze Listu Intencyjnego dotyczącego projektu„Paszportyzacja Polskiej Żywności”

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5