Bilans marzec 2021
Porozmawiajmy... reklama w rozmowie. Nie zawsze taka nazwa jest prawidłowa. Co do kabanosów dotyka- my tutaj dwóch problemów: jeśli kaba- nos wyprodukowany z mięsa nie nazywa się „staropolski”, to nazwa jest akcepto- walna, ponieważ jego produkcja nie ma nic wspólnego z recepturą tradycyjną dla kabanosa staropolskiego, który jest zarejestrowaną Gwarantowaną Trady- cyjną Specjalnością (GTS). Inną spra- wą jest nazwanie kabanosem produktu roślinnego. Wokół tych nazw jest wiele kontrowersji i zapewne powinno się ten problem uregulować. ■ Uważam, że strona internetowa Głównego Inspektoratu Jakości Artykułów Rolno-Spo- żywczych zawiera wiele cennych informacji, do których powinni sięgać przetwórcy. Zna- lazłam tam także swego rodzaju ciekawostkę, a mianowicie informację o Międzynarodo- wym Dniu Bezpieczeństwa Żywności. Prze- twórcy i konsumenci, dzięki już prowadzonej kampanii, będą mogli dowiedzieć się więcej na temat bezpiecznej żywności, która ma swój dzień w kalendarzu – 7 czerwca. – Edukowanie konsumentów to jest jedno z ważnych zadań. Patrząc na pro- dukty, na ich oznakowanie, informacje dodatkowe, jakie pojawiają się na ety- kietach, niełatwo jest kupującym zde- cydować się na wybór produktu bez pogłębionej wiedzy o ich znaczeniu. Informacja, która pojawiła się na naszej stronie jest pokłosiem działań FAO/ WHO. W naszych strukturach mamy punkt kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO i jesteśmy mocno zainteresowani tego typu działa- niami.Wspieramy je, choćby informując o rozpoczętej w lutym kampanii. Takie inicjatywy są potrzebne, zwłaszcza w za- kresie edukowania konsumentów. ■ Z bezpieczeństwem żywności niewątpli- wie związek ma projekt jej paszportyzacji. Była pani jednym z sygnatariuszy Listu In- tencyjnego.W przyszłości paszporty powinny otrzymać produkty, które w całym łańcuchu od pola do stołu będą produkowane zgodnie z określonymi standardami. – Każdy z sygnatariuszy, a jest ich wielu, będzie się włączał w projekt, zapropo- nowany przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach posiadanych kompetencji. List Intencyjny to dopiero początek tych działań. Będziemy mieć udział w tym, by pokazać jak wyglądała droga danego produktu spożywczego od producenta do konsumenta, zwiększyć wiarygodność, przejrzystość i pewność informacji o pochodzeniu żywności. IJHARS zajmuje się między innymi tak- że nadzorem nad rolnictwem ekologicz- nym, już mocno uregulowanym. Pasz- portyzacja może tu tylko pomóc. ■ Tych obszarów działania IJHARS, jak wi- dać, lawinowo przybywa. – Patrząc na to, w jakich czasach – pan- demicznych - przyszło nam żyć i pra- cować, to priorytetem jest sprawne pro- wadzenie kontroli w tych zakresach, do jakich jesteśmy powołani. Mimo mniej lub bardziej sprzyjających okoliczności staramy się realizować wszystkie – stare i nowe zadania Inspekcji. Czas pandemii jest trudny, co nie zwalnia nas z bacz- nego przyglądania się produktom pod względem ich bezpieczeństwa i jakości. Plan IJHARS na ten rok – to przede wszystkim zapewnienie sprawnego dzia- łania naszej instytucji. ■
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5