Bilans marzec 2021

C OVID-19 z największym impetem uderzył w segmenty drobiu i wie- przowiny. Negatywne efekty zwią- zane z obecną sytuacją nieco lepiej przyjął ry- nek wołowiny oraz produkcja wędlin i innych przetworów mięsnych. Z danych Pont Info z 2020 roku wynika, że w polskiej branży przetwórstwa mięsa działają 552 firmy zatrudniające 10 i więcej pracowni- ków. Potwierdza to trend spadkowy – przypo- mnijmy, że rok wcześniej funkcjonowały 574 zakłady mięsne tej wielkości, zatem spadek sięgnął 4,8 proc. Od końca 2016 r. liczba zakładówmięsnych spadła aż o jedną czwartą. Systematyczna konsolidacja branży sprawia, że coraz większa część rynku koncentruje się w rękach dużych, najbardziej efektywnych podmiotów. Jedno- cześnie postępuje polaryzacja sytuacji finanso- wej poszczególnych przedsiębiorstw z branży. Czerwone wciąż na wierzchu W raporcie „Przetwórstwo mięsa. Charakte- rystyka branży, bieżące trendy i perspektywy rozwojowe” przygotowanym przez analityków Banku Pekao czytamy, że firmy mięsne, za- trudniające 10 i więcej pracowników, generują około 75 mld złotych obrotów rocznie. Naj- większą gałęzią branży jest nadal produkcja mięsa czerwonego, przede wszystkim wie- przowiny. Najwyższą dynamiką cechuje się jednak od lat drobiarstwo – eksperci policzyli, że w latach 2010‒19 wartość produkcji drobiu rosła o 9 proc. średniorocznie. Głównym motorem napędowym branży mięsnej od momentu akcesji do UE pozo- staje eksport. W 2019 roku jego wartość wy- niosła 6,9 mld euro, a w latach 2010‒2019 średnioroczny wzrost wartości wynosił 11 proc. Najwyższą dynamiką sprzedaży zagra- nicznej w mijającej dekadzie odznaczało się mięso drobiowe. Głównymi kierunkami dla polskiego eksportu mięsa są państwa Europy Zach., przede wszystkim Niemcy, gdzie wy- syłamy praktycznie wszystkie główne kate- gorie produktowe. Import odgrywa większą rolę jedynie w przypadku mięsa innego niż drobiowe. Decyduje o tym krajowe zapotrzebowanie na wieprzowinę i często niższe ceny mięsa wie- przowego w państwach Europy Zachodniej. Koronawirus daje się we znaki Przetwórstwo mięsa należy do najsilniej do- tkniętych przez pandemię COVID-19 ga- łęzi branży rolno-spożywczej ze względu na restrykcje sanitarne nałożone na krajową i unijną branżę gastronomiczną, odgrywającą znaczną rolę w popycie. W poszczególnych segmentach sytuacja jest silnie zróżnicowana. Branża drobiarska notuje głębokie spadki cen produktów i znaczne pogorszenie wy- niku netto po 3 kwartałach 2020 r. (spadek o 63 proc. r/r). Rośnie liczba firm drobiarskich wykazujących stratę netto (o 22 p.p. r/r do 38 proc.). Sytuację komplikuje brak dostosowania krajowej produkcji drobiu do warunków po- pytowych (od stycznia do listopada produkcja wzrosła o 5 proc. r/r) i nawrót grypy ptaków. Segment wieprzowiny również doświad- cza głębokiego spadku cen mięsa, jednak re- kompensują je spadki cen żywca. Równowagę między popytem a podażą dodatkowo zakłóca wykrycie ASF wNiemczech, jednak odbija się to przede wszystkim na hodowcach. Według Krajowego Zrzeszenia Produ- centów Trzody Chlewnej Polpig, ceny skupu żywca wieprzowego oferowane w zeszłym roku krajowym hodowcom nie pokrywały kosztów produkcji. Sytuację na rynku komplikował wzrost podaży zwierząt z Niemiec, które tra- fiają do Polski ze względu na niewystarczające moce przerobowe niemieckich ubojni. Niepewne perspektywy Segment wołowiny wykazuje względnie wy- soką odporność na skutki pandemii, notując korzystne na tle drobiu i wieprzowiny trendy cenowe. Natomiast w produkcji wędlin i in- nych przetworów z mięsa kryzys jest słabo odczuwalny ze względu na niską rolę bran- ży gastronomicznej w popycie. Oczywiście spadki cen mięsa wieprzowego i drobiowego oddziałują korzystnie na koszty zakupu su- rowca do produkcji. Perspektywy krótkookresowe branży uza- leżnione są przede wszystkim od postępów walki z COVID-19 i normalizacji popytu gastronomii. Wśród innych istotnych czyn- ników eksperci wymieniają: rozwój epidemii ASF i ptasiej grypy w Polsce i Europie Zach., wpływ bezumownego Brexitu na polski i unij- ny eksport żywności doWielkiej Brytanii oraz wpływ nowych obciążeń regulacyjnych. W długim horyzoncie czasowym branża utrzymuje swoje solidne fundamenty bazujące na dużym rynku krajowym i wciąż wysokiej konkurencyjności kosztowej w odniesieniu do producentów z krajów Europy Zachodniej. Zaadresowania wymagać będą jednak grożą- ce zahamowaniem tempa rozwoju wyzwania strukturalne związane z wysokim nasyceniem unijnego rynku mięsa oraz wzrostowymi tren- dami kosztów pracy i energii. Dodatkowym czynnikiem ryzyka w długim okresie jest kwestia utrzymania ochrony ryn- ku unijnego przed niskokosztowym importem mięsa spoza granic Wspólnoty, w tym przede wszystkim z USA, krajówMercosur i Ukrainy. Cyprian Styp Rok z koronawirusem reklama BILANS DODATNI marzec 2021 2 4 Informacje

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5