Bilans marzec 2021

BILANS DODATNI marzec 2021 16 Warto przeczytać O statnie tygodnie przyniosły wzrost cen żywca oraz półtusz wieprzowych i tuszek drobiowych. O ile w przypadku wieprzowiny, poziom cen na przełomie lutego i marca nadal był dosyć niski w odniesieniu do wyników historycznych, to na rynku drobiu surowiec był już droższy niż przed rokiem, czyli przed pandemią koronawirusa. Źródłem wzrostów cen może być niższa podaż żywca i wiele wskazuje na to, iż przynajmniej na rynku wieprzowiny trudno będzie oczekiwać wzrostu podaży w najbliż- szych miesiącach. Więcej, ale mniej Wskazują na to m.in . wyniki badania pogłowia w UE. Na koniec 2020 r. w Polsce oraz w pozostałych krajach UE, będących ważnymi producentami trzody chlewnej, odnotowano wprawdzie wzrost łącz- nego pogłowia świń. Pogłowie w grupie ośmiu głównych producentów w UE-27 było wyższe o 2,2% w relacji rocznej oraz o 2% w porów- naniu do stanu z połowy ubiegłego roku. Wzrost został jednak wy- generowany głównie dzięki wyższemu pogłowiu w grupie tuczników. W ośmiu wspomnianych krajach stan tej grupy technologicznej był wyższy o 3% w relacji rocznej oraz o 6% w porównaniu do czerwca 2020 r. Najwyższą dynamikę wzrostu zarejestrowano w: Danii (+11% r/r), Hiszpanii (+6% r/r) oraz Polsce (+5% r/r). Wskaźnikiem koniunktury w produkcji trzody chlewnej jest jednak stan pogłowia loch. A łączna liczebność tej grupy technologicznej w ww. krajach uległa nieznacznej obniżce, zarówno w porównaniu do czerwcowego badania, jak i do stanu z grudnia 2019 r. Najwyższą dynamikę spadku odnotowano w Holandii. Spadek pogłowia loch, choć niewielki, będzie ograniczał potencjał produkcyjny w pierwszej połowie 2021 r. Spadek produkcji surowca widoczny jest również na europejskim rynku drobiu. W styczniu we wszystkich krajach, będących dużymi producentami kurcząt rzeźnych w UE, odnotowano spadki wylęgów piskląt, zarówno w relacji rocznej, jak i w porównaniu do grudnia. W Polsce w styczniu liczba wylęgów była niższa o 10% r/r oraz o 6% m/m. Wkrajach zachodniej Europy spadki wyniosły od kilku procent (w Niemczech) do ponad 20% (w Holandii i Hiszpanii). Wzrost kosztów ogranicza rozwój produkcji żywca Warto też zauważyć, że producenci żywca w 4 kw. 2020 r. oraz na początku roku 2021 prowadzili działalność w niekorzystnych wa- runkach rynkowych. Niskie ceny skupu oraz istotny wzrost cen zbóż paszowych, roślin oleistych oraz pasz przemysłowych mocno odbiły się na rentowności produkcji. Pomimo obecnie obserwowanego wzrost cen żywca, rentowność pozostaje pod presją wysokich kosztów. W re- zultacie podniósł się też poziom cen żywca, powyżej którego rolnicy będą zachęceni do rozwoju produkcji. Spodziewamy się więc, że w pierwszej połowie 2021 r. rynek wie- przowiny będzie znajdował się pod wpływem niskiej podaży surowca. Z kolei na rynku drobiu, dzięki krótkiemu cyklowi produkcyjnemu, możliwa jest dosyć szybka reakcja na zmianę popytu. Warunkiem jednak są ceny skupu, umożliwiające utrzymanie rentowności chowu, przy wyższych kosztach. Warto też pamiętać, że europejska wieprzowina, po ubiegłorocz- nych obniżkach cen, stała się konkurencyjna na rynku światowym. Obecnie średnie ceny mięsa z Europy są zbliżone do cen oferowanych przez Amerykanów oraz Brazylijczyków. To może sprzyjać popyto- wi na mięso z Unii, tworząc jednocześnie pozytywną presją na ceny surowca w UE. Sprzedaż detaliczna na początku roku Na jesieni 2020 r. w segmencie sprzedaży produktów mięsnych na rynku krajowym identyfikowano dwie obawy. Pierwsza była związana z pandemią i dotyczyła restrykcji w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Wprowadzenie ograniczeń wmożliwościach poruszania się po Polsce Mniejsza podaż surowca w I połowie 2021 r. Rynek mięsa – podsumowania i prognozy

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5