Bilans marzec 2021

BILANS DODATNI marzec 2021 14 Informacje SRW zachęca producentów do zakładania marginalnych, lokalnych firm Teraz czas na MLO! S towarzyszenie Rzeźników i Wę- dliniarzy RP rozpoczęło produkcję 6 filmów prezentujących działal- ność małą, lokalną i ograniczoną, nazywaną potocznie MLO. W filmach krok po kroku przedstawiane są najważniejsze informacje dotyczące prowadzenia produkcji, jej limi- tów oraz spełnienia wymogów sanitarno-epi- demiologicznych. To pierwsze w kraju takie audiowizualne kompendium wiedzy poświę- cone MLO. – „Cztery kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej MLO” – to dla nas bardzo ważny program – przyznaje Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia. – Choć działalność marginalna funkcjonuje od kilku lat, to jeszcze żadna organizacja bran- żowa nie zajęła się wyjaśnieniem zawiłych przepisów, które trzeba spełnić, aby ją prowa- dzić. A to zazwyczaj właśnie one zniechęcają zainteresowanych. Produkcja Marginalna Lokalna Ograni- czona to wśród przetwórców rolnych w Eu- ropie najczęściej wybierana forma działalności gospodarczej. Także w Polsce na jej rejestrację przedsiębiorcy z terenów wiejskich decydują się coraz częściej. W filmach, jakie przygotowujemy w ra- mach programu, przedstawiane są przed- siębiorstwa z powodzeniem radzące sobie w ramach działalności MLO. W większo- ści zajmują się typową produkcją mięsną. Nie brakuje jednak producentów serów czy przetwórców ryb. Widzowie, poza ważnymi informacjami o działalności, poznają także urokliwe miejsca naszego kraju, takie jak na przykład Ślesin. Ta miejscowość z regionu kujawsko-pomor- skiego jest pod każdym względem wyjątko- wa. W odległości zaledwie kilkuset metrów od siebie działają tam 3 świetnie prosperujące firmy – poza Spiżarnią Hrabiny, w której wy- twarzane są sery, także przedsiębiorstwo ryb- ne oraz ManufakturaWędliniarska Olchowy Dymek, wytwarzająca jedne z najpopularniej- szych wędlin w województwie. Turyści od- wiedzają to miejsce nie tylko ze względu na piękny krajobraz i możliwość wypoczynku, ale także ze względu na znakomite regionalne produkty. W naszych filmach, poza producentami prowadzącymi „mole”, wypowiadają się także eksperci – JanuszWalczak, wielki propagator zakładania RHD oraz MLO wśród produ- centów rolnych, a także lekarz weterynarii Jacek Kucharski. Cykl filmów, przybliżających działalność marginalną i lokalną, pojawi się na stronie YouTube za kilka tygodni. To kolejna seria audycji, w których zachęcamy producentów rolnych do zakładania nowej działalności. W ubiegłym roku Stowarzyszenie Rzeź- ników i Wędliniarzy RP wyprodukowało 8 filmów, w których wyjaśniano internau- tom, w jaki sposób założyć i z powodzeniem prowadzić firmę w ramach rolniczego handlu detalicznego (RDH). Poprzedni cykl spotkał się z bardzo dobrym odbiorem producentów rolnych. Tegoroczne działanie, podobnie jak cykl poświęcony RHD, jest finansowane ze środ- ków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. W przeszłości realizowaliśmy także filmy o zawodach w branży mięsnej. O zaintere- sowaniu audycjami i potrzebie realizacji tego typu przedsięwzięć, niech świadczy fakt, że wszystkie produkcje zostały obejrzane przez kilkaset tysięcy internautów. Mamy nadzieję, że cykl poświęcony dzia- łalności marginalnej, ograniczonej i lokalnej spotka się z równie dużym zainteresowaniem. Biuro SRW RP Witold Śledź, właściciel ManufakturyWędliniarskiej Olchowy Dymek Dojrzewające sery w Spiżarni Hrabiny

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5