Bilans marzec 2021

Wydarzenia marzec 2021 projektach promocji, jak „Pospołu z wieprzem i wołu” łączymy ochronę środowiska (np. pa- sze z własnego gospodarstwa) z tradycją i in- nowacjami, w czym przoduje Stowarzyszenie Wieprz Polski, działające w naszym regionie – dodał dyr. Zarudzki. Tę część konferencji podsumowano felie- tonem na temat ras rodzimych i gospodarstw, w których są hodowane. O pasji, uporze i za- angażowaniu rolników w propagowaniu tego kierunku chowu świń mówiła red. Joanna Sikora, która do kolejnych odcinków progra- mu przygotowywała relacje z gospodarstw, rozmowy z hodowcami i ekspertami. – Pan- demia pokazuje, że rolnicy nie ustają w swoich staraniach, by hodować więcej i coraz lepiej. Dzięki nim dobrej żywności w Polsce nie za- braknie – uważa red. Sikora. Janusz Rodziewicz zaznaczył jak ważną rolę w budowaniu świadomości konsumenckiej spełniają programy promocji mięsa. Szcze- gólnie istotne jest permanentne wskazywanie walorówmięsa wołowego, którego Polacy zja- dają zdecydowanie za mało. – Myślę, że cykl „Pospołu z wieprzem i wołu” i wcześniejsze, poświęcone wołowinie, spełniają to zadanie. – Robicie świetną robotę – dyrektor Za- rudzki podsumował wspólne działania dzien- nikarzy i członków Stowarzyszenia: –My też jesteśmy aktywni w tym łańcuchu promocyj- nym, tak trafnie nazwanym „Pospołu z wie- przem i wołu”. Budujmy razem świadome postawy konsumentów, co jest jednym z na- szych wyzwań także w promocji regionalnych i tradycyjnych marek. Dziękując realizatorom programów za pię- cioletnią współpracę Janusz Rodziewicz do- dał: – Te telewizyjne audycje to kawał dobrej roboty! A realizatorzy z TVP Bydgoszcz tak zachę- cają do oglądania ośmiu nowych odcinków promujących wołowinę i wieprzowinę: „Nasi kucharze – Agata Jędraszczak i Bar- tłomiej Witkowski – po raz kolejny biorą na warsztat wieprzowinę. W naszym cyklu bę- dzie jak zawsze smacznie, ze szczyptą dobrego humoru i całą garścią wiedzy o gotowaniu, wieprzowinie i wołowinie. Prawdziwy polski obiad to rosół i mielony. I tak będzie; tyle, że rosół wołowy z pierogami z mięsem z wywa- ru, a mielony to rumsztyk z pysznej wołowiny. Będzie też z sercem…wołowymwWilkowej kuchni. U nas nie przez żołądek do serca, ale przez serce do żołądka”. BS Agata Jędraszczak i Bartłomiej Witkowski – kucharze cyklu„Pospołu z wieprzem i wołu”

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5