Bilans marzec 2021

BILANS DODATNI marzec 2021 1 2 Wydarzenia S towarzyszenie Rzeźników i Wędli- niarzy RP od pięciu lat współpracuje z Oddziałem TVP w Bydgoszczy. Ekipa pod kierunkiem red. Darii Kazuły zrealizowała kilka cykli telewizyjnych audy- cji promujących mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe. Kolejne edycje nosiły intrygujące i wieloznaczne tytuły: „Wieprza pieprzem”, „Z talerzem... gęsiego” czy „Sztuka z mięsa, czyli wół z wolna, ale porządnie” . Do końca ubiegłego roku zrealizowano 50 odcinków, w których w sposób ciekawy i nie- banalny odkrywano sekrety kuchni mięsnej, ale także – poprzez spotkania z ekspertami, naukowcami, dietetykami i hodowcami – edukowano widzów na temat walorów oraz miejsca w codziennej diecie wieprzowiny, wo- łowiny i mięsa drobiowego. Najnowszy, ośmioodcinkowy cykl – już do- stępny na stronie internetowej TVP Bydgoszcz oraz na platformach You Tube i Facebook – nosi nazwę „Pospołu z wieprzem i wołu” i – jak nietrudno się domyślić – poświęcony jest mięsu wieprzowemu i wołowemu. Ten cykl telewizyjnej realizacji progra- mów przygotowanych przez SRW RP, a fi- nansowanych z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Wołowego, a wcześniej także z Funduszu Promocji Mięsa Drobio- wego, zakończyła konferencja prowadzona ze studia TVP Bydgoszcz przez red. Darię Ka- zułę. W spotkaniu udział wzięli stali uczest- nicy wszystkich audycji, kucharze – Agata Jędraszczak i Bartłomiej Witkowski – którzy przygotowywali dania mięsne oraz Joanna Si- kora, autorka felietonów wplatanych w treść każdego odcinka. Wkonferencji wzięli udział online także Janusz Rodziewicz, prezes Sto- warzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Ryszard Zarudzki, dyrektor Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Przedstawiając uczestników konferencji red. Kazuła zaznaczyła, że w realizację kolej- nych edycji tego „smacznego projektu” zaan- gażowanych było wiele osób z branży mięsnej, hodowlanej oraz instytucji rolniczych i placó- wek naukowych. Agata Jędraszczak podkre- ślała, że dla przygotowujących mięsne menu ważne było, by z daniami trafić w smak osób, którym są serwowane i puścić wodze fantazji tak, by zaskoczyć. Dla Bartka Witkowskiego ważna jest cała otoczka gotowania, zaangażo- wanie i pasja, dobry humor, a przede wszyst- kim jakość używanych w kuchni produktów. Właśnie jakość i smak mięsa mają niebagatel- ne znaczenie także dla MirosławyWilkowej, promującej kuchnię regionalną i tradycyjną. Ta znakomita kucharka, barwnie i z pasją przypominała w kolejnych odcinkach drogę do odkrywania tak bardzo poszukiwanych „smaków dzieciństwa”. Janusz Rodziewicz zwrócił uwagę, że coraz więcej małych i średnich zakładówmięsnych, skupionych wokół SRWRP, produkując wy- roby w ramach programu „Produkt polski”, wykorzystuje mięso świń ras rodzimych. Podkreślał, że niezwykle ważna w skracaniu łańcucha dostaw jest współpraca hodowców z przetwórcami. Ten temat poruszył także dyrektor Ryszard Zarudzki, który wskazał, że w aktualnej sy- tuacji, gdy niepokojąco tanieje żywiec, dzia- łania w ramach krótkiego łańcucha dostaw są w stanie wyeliminować pośredników narzuca- jących zawyżone marże, które pozbawiają do- chodu hodowców. Podkreślił, że ODR wMi- nikowie promuje rolniczy handel detaliczny. W województwie kujawsko-pomorskim już ponad 1.000 rolników skorzystało z możliwo- ści rozwijania tego rodzaju działalności, a to oznacza, że produkowana przez nich żywność jest dla nich źródłem dochodu. – W takich Zakończyła się kolejna telewizyjna edycja programu promocji mięsa, którego beneficjentem jest SRW RP Pospołu, czyli wspólnie Program „Pospołu z wieprzem i wołu” sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5