Bilans marzec 2021

BILANS DODATNI marzec 2021 10 Porozmawiajmy... Największe zagrożenia żywnościowe pod lupą ■ Podjął się pan trudnego zadania – przygo- towania na kolejne miesiące tego roku wykła- dów i warsztatów, adresowanych do pracow- ników odpowiednich działów w zakładach przetwórstwa mięsa czerwonego i białego, zrzeszonych lub sympatyzujących z SRW RP. Już pierwsze spotkanie pokazało, że do tematu poświęconego Listerii monocytogenes podszedł pan z wyjątkową skrupulatnością, prezentując wielowątkowy temat w sposób ciekawy, atrakcyjny i wnikliwy. – W czerwcu 2019 roku zakończyłem pracę w Głównym Inspektoracie Wete- rynarii i zastanawiałem się, jaką drogę zawodową wybrać. Po różnych prze- myśleniach postanowiłem założyć jed- noosobową firmę pt. „Jacek Kucharski. Doradztwo i szkolenia”. ■ Jest pan więc – jak to się mówi – właściwym człowiekiem na właściwym miejscu. –Wyszedłem z założenia, że dysponuję wiedzą, którą mogę i chcę przekazywać w biznesie spożywczym. Uznałem, że z moim wieloletnim doświadczeniem mogę być przydatny także dla inspek- cji weterynaryjnej jako doradca (mogę prowadzić na przykład szkolenia dla pra- cowników inspekcji). A trzeci element – to możliwość prowadzenia mediacji pomiędzy inspekcją a biznesem, czyli pomagać w różnych kwestiach wątpli- wych, doradzać obu stronom jednocze- śnie. ■ Wiem, że były już takie sytuacje, gdy pana pomoc i mediacje bardzo się przydały i nie- jedną firmę uratowały z opresji. – Zakres zagadnień, które dotyczą prze- twórstwa spożywczego jest przeogrom- ny. Otrzymuję zlecenia z różnych branż i w różnych sprawach. To jest dla mnie ciekawe, ale nie ukrywam także rozwi- jające, ponieważ muszę wielokrotnie za- głębiać się w trudne zagadnienia. A zdo- byta w ten sposób wiedza przydaje się potem w wielu przypadkach. ■ Uczestniczyłam w pierwszych z tego cyklu warsztatach, organizowanych przez SRWRP, które odbyło się 9 marca z udziałem 20 osób z różnych firmmięsnych. Muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem doskonale wykonanej roboty – przez pana i przez Biuro Stowarzyszenia. – To dla mnie ważna ocena, ponieważ to było pierwsze nasze spotkanie, które miało nam pokazać, czy takie warsztaty online mają sens, czy się udają. I ja my- ślę, że to był dobry mariaż prelegenta, słuchaczy z zakładów mięsnych i orga- nizatorów, którzy w perfekcyjny sposób przygotowali narzędzie medialne, któ- re spełniło swoje zadanie. A ja, mając Z JACKIEM KUCHARSKIM O NAJWAŻNIEJSZYCH PROBLEMACH DOTYKAJĄCYCH WIELE ZAKŁADÓW PRODUKUJĄCYCH ŻYWNOŚĆ ROZMAWIA BOŻENA SKARŻYŃSKA

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5